Нова тревно покритие бе положено на стадион "Стад дьо Франс" преди финала за Шампионската лига между Ливърпул и Реал (Мадрид) в събота, съобщи агенция "Франс Прес". Самото полагане на тревата е отнело точно 48 часа, като тя е била "отгледана" в близост до Барселона и докарана във френската столица с няколко камиона.

На стадиона бяха с трактори разтоварени 500 рула трева, като всяко от тях тежи между 750 и 1000 килограма. Всяко руло испанска трева е дълго 15 метра и е широко 1,20 метра. Тревното покритие е било отглеждано старателно от месец ноември насам в специален парк на север от Барселона.

Старото тревно покритие бе свалено веднага след финала за Купата на Франция, в който Нант победи Ница с 1:0 в началото на май.

"Става дума за огромно логистично предизвикателство", заяви директорът на "Стад дьо Франс" Лоик Дюрозел, който разкри, че теренът е бил положен за два дни, вместо за пет.

Реал (Мадрид) поема към Париж 48 часа преди финала на Шампионска лига

Реал (Мадрид) поема към Париж 48 часа преди финала на Шампионска лига

Отборът ще бъде настанен в хотел в предградията на френската столица

Интересно е, че естественото тревно покритие бе положено върху синтетичен килим.

"Не трябва да се забравя, че има 5 процента синтетика, но 95 процента е трева", казва британецът Анди Коул, който е един от най-добрите специалисти по затревяване и който е в Париж да се грижи за полагането на терена. Всичко трябва да е готово преди тренировките на двата отбора в петък.

"Реал (Мадрид) ще иска да играе на трева, която е висока между 20 и 23 милиметра. Колкото е по-ниска тревата, толкова по-бързо ще се движи топката. Но в крайна сметка УЕФА ще реши, като височината на тревата ще е около 24-25 милиметра", прогнозира Беноа Лавале, който е програмен директор на "Стад дьо Франс".

Новата трева ще остане на "Стад дьо Франс" само месец, като освен финала за Шампионската лига, там ще играе и националният отбор на Франция по футбол, както ще се състои и финалът за първенството по ръгби. След това теренът ще бъде навит отново и ще бъде преместен и поставен на стадиона в Льо Ман, където ще остане в продължение на четири или пет години.

Цялата операция струва между 300 000 и 500 000 евро.