Малко повече от месец след грандиозния финал в Шампионската лига, новият сезон на надпреварата е готов за своя старт. Въпреки, че целият континент е вперил поглед към случващото се на Евро 2016, малък брой знайни и незнайни тимчета, започват  своята приказка в най-комерсиалния футболен турнир.

По традиция, първият квалификационен кръг разширява сериозно нашите географски познания. От самото начало борбата стартират шампионите на Сан Марино, Гибралтар, Малта и т.н.

За съжаление на 1 800 000 косовари, новосъздадената държава няма да има участник в ШЛ. Причината е прозаична – липса на лицензиран отбор (шампион през изминалия сезон стана Фероникели).

Въпреки, че Уелс е на четвъртфинал на Евро 2016, клубният Дъ Ню Сейнтс няма много време за купон. Аматьорите на Крейг Харисън се изправят срещу „колегите” си от Тре Пене (Сан Марино). Гостите респектират със своя 50-годишен вратар Алфредо Чиеригини, както и с триото нападатели на обща възраст 104 години – Агостинели, Фриджулиети и Ладзарини.

Шампионският тим на Тре Пене

Шампионският тим на Тре Пене

Малко по-на юг, първенците на Малта – ФК Валета започват своето участие срещу коравите фарьори от Б36 (Торшаван) . Повлияни от похода на съседите си от Исландия, скандинавците ще опитат да прескочат за втори път в своята история първи кръг. Поводите за оптимизъм са на лице, тъй като предишният им „подвиг” в ШЛ се случва срещу други малтийци Биркиркара (2-2, 3-0). Максимума от тези битки ще искат и от ФК Валета. Клубният президент Виктор Сцириха отпусна сериозни средства за селекция (бяха закупени бразилци, аржентинци и един тунизиец), а целта пред треньорът Пол Замат е минимум участие в следващата фаза.

Стадионът на Б36 от птичи поглед

Стадионът на Б36 от птичи поглед

Две години след големия си подвиг – отстраняването на арменския Банац в първия кръг на ШЛ, съдбата отново изправя арменски тим на пътя на Санта Колома. Андорците, чиито футболисти работят в сферата на туризма, са готови за нов подвиг. Сега техен опонент ще бъде Алашкерт. Треньорът на арменците – Абрахам Хашманян обещава, че този път честта на нацията ще бъде защитена, като това щяло да си проличи още  в първата среща.

Звездите на Линкълн Ред Импс (Гибралтар)

Звездите на Линкълн Ред Импс (Гибралтар)

Шампионът на Гибралтар – Линкълн Ред Импс ще участва за втори път в квалификациите за ШЛ. Тимът безапелационно спечели местното първенство, записвайки 25 победи от 27 мача. Головата им разлика пък бе повече от впечатляваща 130:9. В отбора се подвизават почти всички играчи на тамошния национален отбор, като впечатление правят местните герои – братята Чиполина и Каскарио. В действие за Линкълн ще видим и бившият халф на Локо (София) и Берое – Антонио Ливраменто.  Опонент на гордостта от Гибралтар е естонския Флора Талин.