Станимир Стоилов говори пред sports.kz за офертата на Лудогорец, предложението да се върне в Астана и кризата в казахстанския футбол.

Станимир, в навечерието на Нова година се заговори, че ставате старши-треньор на Лудогорец. Колко сериозно беше?

- Във футбола всичко е сериозно, само когато има договор, а върху него са подписите на двете страни.

Със сигурност следите какво се случва сега в казахстанския футбол. Какво мислите?

- Честно казано, жал ми е за казахстанския футбол. Футболът в страната е структуриран по такъв начин, че нищо добро не може да го очаква без държавна подкрепа. Ясно е, че сега пандемията и други неща пречат на футбола да се развива в целия свят, но такова мащабно намаляване на финансирането е само в Казахстан. Ще посоча за пример Русия, където има практически същата схема за финансиране на футбола, но сега има трансфери в размер на 8-10 милиона евро. Масовият спорт е гръбнакът, но момчетата и момичетата се нуждаят от идоли, на които да подражават, нуждаят се от движеща сила за развитие. Проблемът не е в това, че парите се инвестират в професионалния спорт, а в намирането на точните хора и постигането на резултати. В спорта най-важни са резултатите, а те се постигат с правилните хора. Отстрани изглежда, че работата във футбола е лесна, но ако дойдат хора, които нямат нищо общо с футболния бизнес, тогава всичко ще бъде съсипано.

Коловати: Ако не беше Сираков, сега Станимир Стоилов щеше да е в Монтана

Коловати: Ако не беше Сираков, сега Станимир Стоилов щеше да е в Монтана

"Да стискам палци за ЦСКА? Никога!"

Болезнено ли е за вас да гледате какво се случва в Астана - клуб, на който сте отдали толкова много години живот и енергия?

- Много болезнено - избрали сте правилните думи. Те просто унищожават отбора... Някои играчи се отстраняват, взимат се нови, които обаче не са по-добри. Затова искам да кажа на тези хора: не копайте гроба на Астана! По-добре кажете: "Не мога" и си тръгнете. Те мислят, че ще намерят 5-6 нови играчи и всичко ще се оправи. Не става по този начин. Футболът е силен в традицията и историята, които трябва да бъдат запазени. Нуждаем се от футболни хора, които биха направили това. Проблемът е в клубовете - ръководители, треньори, футболисти. А не в държавата. Целият свят инвестира във футбола. А в Русия и Казахстан има точно такава система на финансиране. Но по някаква причина парите не се отнемат от руския футбол в такъв мащаб.

Тишина около Станимир Стоилов и Стойчо Младенов

Тишина около Станимир Стоилов и Стойчо Младенов

Двамата продължават да са без отбори

Имате ли оферти от Казахстан в момента?

- През септември, след отпадането на Астана в квалификацията за Шампионска лига, ръководството на клуба ми предложи работа за 3-4 месеца. В началото дори не разбрах, смятах, че офертата е за 3-4 години. После пък си помислих, че се шегуват. Отказах, разбира се.

Но ще се върнете ли някога да работите в Казахстан?

- Всичко може да се случи, ако има сериозни предложения.

Левски се сети за Станимир Стоилов

Левски се сети за Станимир Стоилов

Специалистът днес празнува рожден ден