Един от талантливите български футболисти зад граница - Мартин Минчев даде интервю за "Мач Телеграф". В него той говори за кариерата си в Спарта Прага, както и за предстоящия реванш между Словачко и Локо Пд в Лигата на конференциите.

- Мартине, как си и какво се случва с теб в Прага?

- Благодаря, добре съм, здрав съм. Направихме хубава и тежка подготовка и се надявам след нея да направим силен сезон.

- Свикна ли вече с отбора, с града и как премина адаптацията ти?

- В първите ми 6 месеца тук не можах да открия почти никакви разлики между България и Чехия, както и между Варна и Прага, защото всичко беше затворено. Много строги мерки бяха взети срещу пандемията. Отскоро ги разхлабиха. Убедих се, че Прага е много красив град и неслучайно е обичан от туристите. Но никога няма да кажа, че е по-красив от Варна. А и за разлика от Варна няма море.

- Кажи ни нещо за Словачко и за двубоя им с Локо Пд. Какво очакваш?

- Гледах първия мач в Пловдив и не съм изненадан от нищо. Локомотив Пд е по-силният отбор и ще продължи напред. Мисля, че могат да победят и във втория мач. В най-лошия случай ще завършат наравно. Пожелавам им от сърце успех. Словачко е отбор, който разчита много на тичане и на борба. Технически Локомотив е по-добър от тях.

- Помогна ли с нещо на Локомотив в разузнаването? Все пак в щаба им е един бивш твой съотборник в Черно море - Георги Илиев...

- Да, обаждаха ми се, говорихме. Спортно-технически не им бях много полезен, защото те повечето неща за тях си ги знаеха. Питах хора от щаба на отбора за новите им попълнения, защото те са по-важни, тъй като са отскоро в Словачко. Надявам се, че поне малко съм помогнал на Локомотив Пд. Пак казвам, че им желая успех, и мисля, че ще го постигнат.

Словачко - Локомотив (Пд), развой на срещата по минути
на живо

Словачко - Локомотив (Пд), развой на срещата по минути

Уникален Пиргов

- Каква е основната разлика между футбола в България и Чехия?

- В Чехия почти всички отбори правят едно и също - много тичане, много физика, много борба и въобще като цяло - директен футбол. Само Славия Прага и Спарта Прага се опитват да владеят по-трайно топката, да направят нещо по-красиво, по-технично, да има някаква изненада в действията.

- Следиш ли какво става в България и по-специално в Черно море? Смяташ ли, че след като не можаха да влязат в шестицата предните два сезона, този път ще са поне там?

- Следя, разбира се. Черно море си е клубът на сърцето ми и винаги ще ме интересува. За шестицата - надявам се тази година да успеят. Предните две не успяха заради лошо стечение на обстоятелствата. Мисля обаче, че се развиват добре, запазиха голяма част от отбора и през този сезон ще са по-силни. Само Илиан Илиев-младши напусна. Използвам случая да му пожелая успех в Аполон Лимасол. Дано получи шанс и да го използва.

- Надяваш ли се скоро да сте съотборници в мъжкия национален отбор с Илиан Илиев, тъй като теб продължават да те викат в младежкия?

- Естествено, че се надявам. Дано да играя по-редовно и по-добре и тогава нещата ще си дойдат на мястото.

- Дошло ли е време според теб някой да детронира Лудогорец в България или отново ще са шампиони?

- Не знам, Лудогорец ги следя най-вече заради моя приятел - Доминик Янков. Гледам предимно Черно море. А за битката за титлата какво да ви кажа - ЦСКА всяка година се канят да я взимат и все не успяват. Тази година пак може би ще са основният конкурент, но не мога да кажа дали ще могат да спрат доминацията на Лудогорец.