Официалният сайт Алтай (Семей) направи пространно интервю с новия старши-треньор на тима - Илиан Илиев, в което той разказва за офертата от Казахстан, амбициите си, своите треньорски виждания и очаквания. Илиев обяснява, че е бил добре запознат с нивото на казахстанския футбол тъй като е наблюдавал мачове на Астана.

"Не беше странно да има интерес от Казахстан за мен. След преговорите с ръководството на клуба разбрах, че Алтай е амбициозен проект и техните виждания и разбирания за играта съвпадат с моите. В началото разговарях с ръководството на клуба по скайп и те ми направиха страхотно впечатление. Ръководителят на клуба Сержан Чайжунусов е приятен човек, умен и интелигентен. Разказаха ми историята на създаването на клуба, желанието им да съживят традициите на футбола в региона", разказва Илиев.

Той признава, че е имал и други предложения от отбори, в това число и от Казахстан, но след запознанството си с ръководството на Алтай разбрал, че това са искрени хора, които обичат футбола. "И съм много щастлив, че ще бъда първият треньор, който ще води отбора на Алтай във Висшата лига на страната. За мен това е голяма чест, благодарен съм за това. Ще се постараем като един нов отбор Алтай да бъде интересен за всички", казва българинът.

Официално: Илиан Илиев пое Алтай

Официално: Илиан Илиев пое Алтай

Стана третият български треньор в Казахстан

След това Илиев обяснява, че по време на подготовката на първо място е важно за него да направи една добра подготовка, както физическа работа, така и технико-тактическа. На въпрос по какви критерии избира играчите, за да попълни състава за новия сезон, българският специалист отговаря:

"Нужни са ми футболисти, които могат да покажат качествен футбол, готови са да се сборят, имат твърд характер и изцяло се раздават на терена. По мое мнение, в нашия спорт най-важното не е възрастта, ръста и физическите данни. Футболът е отборен спорт, всеки трябва да допълва останалите. Един може да е бърз, а друг да е техничен. Затова не избираме играчите по физическите данни, а по умението им да играят футбол и да са добри хора. Така че много ми помага и щабът от местните треньори, които познават добре играчите от Казахстан. За чужденците е важно да влязат хармонично в нашия колектив. Аз и моят треньорски щаб няма да правим гръмки обещания. В момента имаме много работа в етапите от подготовката. А сезонът ще покаже какво е по силите ни. Но аз ще бъда доволен и щастлив, ако моите футболисти изпитват удоволствие от атакуващия футбол, който искам да наложим", обяснява Илиев.