"Момче, успокой се", каза италианецът на един разплакан младеж преди десетина дни. Треньорът на вратарите в младежкия отбор на Сиена Росано Берти говореше на българския страж Михаил Иванов. Сиена току-що бе изгубила финала от Палермо с гол в 89-ата мин.

Треньорът също бе разстроен, но и горд. Защото неговият ученик бе направил чудеса под рамката. И защото заради него отборът бе на финал за пръв път в историята си.
"Мишо, кажи ми какво още искаш да направиш? Ти побърка цяла Италия",продължи Берти.

В този момент треньорът преподаде на младия Иванов още един урок, много различен от този как да опази вратата си суха. А именно - понякога животът е суров, може да си най-добрият, но пак да загубиш.

Сиена загуби финала, но Мишо спечели. Последното доказателство е класацията на "Евроспорт" за младите таланти в Италия, които играят в младежките отбори. При вратарите българинът е №1. Със силните си игри през целия сезон той отвя конкуренцията. "Роденият през 1989 г. футболист впечатлява сериозно.

Притежава отличен рефлекс, а физиката му напомня на младия Буфон. Направи множество спасявания, включително чудеса на финала срещу Палермо. Време е Сиена да му даде шанс и в първия отбор. Иванов е узрял", гласи коментарът на "Евроспорт".

"Плаках, беше ме яд, защото ни вкараха в края - разказа Иванов пред "7 дни спорт" - След около 5 минути ми мина. После при мен дойде треньорът на вратарите и ми каза тези топли думи. Това значи много за мен. Дължа специални благодарности на Берти, той е най-големият професионалист, който съм срещал до момента".

А Берти е прав. Мишо направи много. Всичко, което можеше да направи, че и повече. В началото на сезона никой не слагаше Сиена в сметките. Момчетата на треньора Марко Барони бяха смятани за аутсайдери. Но те затвориха устите на неверниците.

"Целта ни беше да почнем шампионата, пък каквото стане.
Всички ни смятаха за некадърен отбор, говореха, че ще завършим на последните места. А ние стигнахме финал".

Самият Иванов има огромна заслуга за този успех. На полуфинала срещу Удинезе той бе №1. Спаси всички удари към вратата си в редовното време, а после хвана дузпи и прати Сиена в битката за последния мач. При това на последната тренировка преди финала срещу него бе изпълнен само един удар от бялата точка. Мишо, разбира се, го спаси.

"След това се прибрах в съблекалнята, казах на останалите, че не трябва да си гърмя патроните за мача", спомня си Мишо.

На финала той отново бе блестящ. Направи чудеса, както отбелязва "Евроспорт". Заслужи най-висока оценка от авторитетния сайт "Гол" - 8,5. По-висока от тази на голмайстора на Палермо Ернандес, който този сезон има 6 мача за първия отбор.

Признанието е голямо. Защото италианците и "Евроспорт" не раздават похвали за щяло и нещяло. Още по-малко на българи. Има и друго - Мишо проби, налага се и печели отлични оценки за играта си не къде да е, а в Италия, която има най-добрата вратарска школа в Европа.

Естествено, след силния сезон офертите не липсват. Който иска да има младия вратар, ще трябва да плати. Защото Сиена още миналото лято побърза да обвърже вратаря с 4-годишен професионален договор, който изтича през 2012 г. Важна роля за него изиграва мениджърът Джери Паломба, който държи правата на вратаря.

Връзката прави нападателят на Манчестър Сити Валери Божинов, който също е клиент на Паломба. Това лято Иванов и Сиена ще трябва да направят избор, защото отминалият сезон бе последен за българина при младежите. Вариантите са три - да остане в отбора като втори, като трети вратар или да бъде преотстъпен.

"Желанието ми е да играя, това е най-важното. Иначе младежкият отбор на Сиена ще ми липсва много, изградихме страхотен колектив, който е в основата на успехите ни".

Бъдещето е пред Мишо. Времето е неговият съюзник. Той е много млад, на 7 август ще навърши 20 години, а професионалният път на вратарите е дълъг. Буфон, на когото "Евроспорт" оприличи Иванов, е на 31.

"Много ме ласкае това сравнение. Много дори е слаба дума. Моят любимец обаче е Икер Касияс, много искам да приличам на него".

Защо точно вратар? Повечето момчета искат да вкарват голове, малко са тези, които мечтаят да застанат под рамката. Мишо обаче е очарован. Когато за пръв път слага ръкавиците в школата на Левски, той решава какъв ще бъде.

"На първата си тренировка при сините играх като полеви футболист, дори вкарах два гола. После застанах на вратата и нещо ме грабна. За да си вратар, трябва да си много концентриран, да следиш всяка секунда от играта".

Треньори на Михаил в школата на Левски са Георги Тиханов и Альоша Димитров, с младите вратари пък се занимава Владо Делчев. Още по това време момчето показва, че има качества. През 2004 г. идва поканата да замине за Италия.

Приятели на родителите му го уреждат в школата на Анголана, откъдето преминава в Сиена, за да накара Италия да заговори за него, когато още няма навършени 20 години. Сила за всичко това му дава семейството и нежната половинка - Жанета Костова, участничка в последния сезон на "Форт Боаяр".

"На родителите и приятелката си дължа добрата си игра - признава Мишо. - Те ме подкрепят във всичко. Това е много ценно, повече от всичко останало."