От братята близнаци Миневи, Данчо е с 5 минути по-голям от брат си Веско. Защитниците "везни" на Левски и Ботев, родени в Пазарджик на 14 октомври 1980 г., са играли рамо до рамо за Хебър, Беласица и Ботев.

- Данчо, ще има ли дерби между близнаци в двубоя Левски - Ботев?
- Ако брат ми играе, много ясно, че ще има, ние сме противници на терена. Мисля, че аз съм от сигурните титуляри, но при Веско нещата не стоят така.

- Искаш да кажеш, че не може да надвие конкуренцията на Вагнер?
- Може и така да се каже, но ми се струва, че трябва да получи повечко шанс за изява. Казано по друг начин, треньорите е крайно време да му гласуват доверие.
 
- При положение, че и двамата сте титуляри, ще играете ли един срещу друг в една зона?
- Да, така може да бъде, защото той е ляв бек, а аз в Ботев играя отдясно. В последно време, откакто Гаров има проблеми, обаче и аз съм преквалифициран като ляв бранител.

- Има ли завист, било и то братска, на футболна основа? От една страна ти може да разказваш на внуците си за изиграните си мачове, а Веско да се хвали пред потомството си какво е печелил от футбола като резерва?
- Има такъв момент, наистина, но няма да се спирам върху това кой колко играе и кой колко припечелва. Не се знае - нещата може да се обърнат. Аз обаче си пожелавам, както и на брат ми, редовно да влизаме в игра - останалото само ще си дойде.

- Като близнаци имате много прилики, кои са разликите между вас?
- Преди си приличахме повече, но той порасна и с по-високия си ръст близки и познати трудно може да ни сбъркат. Другите разлики - аз съм със силен десен крак, а той разчита на левачката.

- Ботев започна колебливо шампионата, на какво го отдаваш?
- Ние във всеки мач се раздаваме, но не винаги се получава. Напоследък действията на някои крайни фенове също се отразиха върху представянето ни. Когато привържениците ни подкрепят и не създават излишно напрежение, винаги сме били на по-високо ниво. Футболистите стоим зад президента Димитър Христолов, защото най-добре знаем, че този човек се раздава за Ботев. Не виждам защо привържениците да не го подкрепят. Ще прозвучи шаблонно, но ние фенове, футболисти и ръководство трябва да сме едно цяло.

- Какви са шансовете на Ботев срещу Левски в София?
- Готови сме да се представим срещу шампиона на България в най-добра светлина. Няма никакъв спор, Левски е един от най-добрите отбори в България. По принцип играем трудно навън, но в контролата със Славия, след това и с Марек се видя, че можем да разгърнем потенциала си и когато гостуваме. Освен това извън Пловдив Ботев брутално се порязва от съдиите. Мачовете ни сякаш ръководеха старши треньорите на противниковия отбор, а не рефери. Срещу Левски не очаквам проблеми от съдийско естество, те просто нямат нужда от такава помощ.