Старши треньорът на Ботев (Пловдив) Николай Киров даде обширно интервю пред БЛИЦ, в което категорично заяви, че няма как да определи кой е фаворит във финала за Купата на България.

На 15 май "канарчетата" посрещат Локомотив (Пловдив) в София.

Вратарска криза в Ботев (Пд)

Вратарска криза в Ботев (Пд)

"Канарчетата" все още не могат да се разберат с Даниел Кайзер за нов договор

Г-н Киров, Ботев ли игра много силно или ЦСКА се представи доста посредствено на полуфинала за Купата на България?

- Не мога да преценя къде е истината. Факт е обаче, че ние се бяхме подготвили много добре за реванша, след като имахме крехък аванс от първата среща на нашия стадион. Момчетата излязоха доста мобилизирани и със самочувствие. Защото, ако искаш да биеш на "Армията", излезеш ли там смачкан и без самочувствие, си обречен на провал.

През 2017 година преди финала за Купата и мача за Суперкупата, както и сега на полуфинала с ЦСКА, вашият отбор беше в ролята на аутсайдер. Сега обаче преди битката с Локо Пд всички ви сочат за фаворити. Това ще ви помогне ли или може да ви попречи?

- О, не. Категорично няма фаворит за финала. Винаги в такъв мач шансове имат и двата отбора. А да не забравяме, че предстои битка между двата най-силни пловдивски тима. За първи път в историята ще има такъв финал и няма как да определиш кой е аутсайдер и кой има по-голямо предимство.

Много се шуми за трансфер на две от звездите ви Тодор Неделев и Кристиан Димитров... Вероятно ще ми отговорите, че не знаете нищо, но все пак съм длъжен да ви попитам.

- Нормално е да се шуми. Това са състезатели, които показаха израстване през сезона. Свикнали сме за Неделев да четем почти през ден, че е искан тук и там. Напоследък зачестиха новините и за Кристиан, защото той се представя много стабилно. Но наистина съм откровен с вас - до момента не съм запознат да има конкретна оферта за някого от двамата.

Работите ли вече по лятната селекция и колко нови попълнения да очакваме в Ботев като бройка?

- Имаме идеи за лятото, но конкретната ни работа по селекцията ще започне непосредствено след финала за Купата на България на 15 май.

Ботев (Пд) кръщава базата си в Коматево на името на Динко Дерменджиев?

Ботев (Пд) кръщава базата си в Коматево на името на Динко Дерменджиев?

Предложението дойде от народни представители

Сега ще ви върна назад във времето. Как като малък се запалихте по футбола?

- Времената бяха такива. Живеехме в затворена система, а технологиите не бяха толкова добре развити. Развлеченията се брояха на пръсти, а футболът беше едно от тях. В квартала, в който отраснах - "Кършиака", всички ритахме топката. Аз се записах в школата на Марица още в първи клас - бях току-що навършил 7 години. Преминах през всички детско-юношески формации, като интересното е, че винаги играех в отборите на по-големите от мен.

Защо станахте вратар?

- Има една приказка, че вратарят се ражда, а не ставаш такъв впоследствие. И е така. Трябва да имаш таланта и тръпката, за да застанеш на вратата. Нямаш ли желание, нищо няма да се получи. Още от малък се влюбих във вратарския пост и никога не го изоставих по време на кариерата ми като футболист.

В какво семейство израснахте?

- В сплотено, сериозно и амбициозно семейство. Баща ми беше главен счетоводител, а майка ми - застрахователен агент. Моите родители държаха на учението и на дисциплината. Държаха и така ме възпитаха. Въпреки че тренирах футбол, аз не изоставих училището. Напротив. Завърших с отличен средното си образование със специалност "счетоводство и контрол". После завърших и висше образование в Пловдивския университет с профил "физкултура".

Помните ли някоя важна дузпа, която сте спасили като вратар?

- Помня няколко, но най-яркият ми спомен е свързан с един мач за Купата, когато спасих две дузпи срещу... Ботев. С моите съотборници от Марица срещнахме "канарчетата" в четвъртфинален двубой за Купата на България. Срещата беше много интересна и се стигна до изпълнение на дузпи. Парирах два удара, но пък ние изпуснахме три и отпаднахме.

Тодор Неделев и Кристиан Димитров ще бъдат продадени през лятото

Ботев (Пд) продава двете си звезди през лятото

Неделев се завърна в Пловдив в началото на 2016 година

Какви спомени пазите от дербитата Ботев - Локо, в които сте участвали?

- Това са най-интригуващите мачове. Никога не е ясно как ще завърши двубоят. На стадиона идваха хиляди фенове. Сега съм сигурен, че много привърженици на двата отбора ще пристигнат в София за финала на 15 май.