Новият старши треньор на Ботев (Пловдив) - Желко Копич е имал сериозна конкуренция преди да бъде предпочетен за поста. Доста специалисти - някои със сериозни визитки, други с по-малко опит, са били предложени в офисите в Коматево за разглеждане като евентуални наследници на подалия оставка Азрудин Валентич. Разглежданите визитки били над 35.

До финалното обсъждане са били Копич, както и опитният нидерландски специалист Марк Воте, но и белгиецът Тими Симонс.

Желко Копич извежда за първи път Ботев срещу кипърци

Желко Копич извежда за първи път Ботев срещу кипърци

В контрола

Воте е известен като треньор на Фейенорд (Ротердам), на английския елитен Саутхямптън, наставник на младежкия национален отбор на Нидерландия. След това е бил технически директор на Шотландската футболна асоциация, а в последните години е работил в клубове от ОАЕ и като треньор, и като методист, както и треньор на олимпийския отбор на Мароко.

Тими Симонс e с доста скромен треньорски опит, като до юни месец водеше Зулте Варегем в белгийската първа дивизия. Но като футболист е истинска легенда на ФК Брюж, има и 94 мача за националния отбор на страната си. През миналия сезон пое по спешност Зулте Варегем и успя да ги спаси от изпадане. Предложиха му обаче да остане помощник на следващия треньор, което той отказа.

44-годишният Копич oбаче е преборил тези две кандидатури най-вече заради личния избор на Валентич, както и заради бързата положителна промяна, която неговата работа е донесла в Хайдук (Сплит) и Динамо (Загреб).

Огромна изненада е, че Ботев (Пловдив) в момента е на последното 16-о място в Първа лига все още без спечелена точка. И новият хърватски наставник ще трябва да промени бързо тази ситуация при "канарчетата".

Абел Анисе може да се озове в Ботев (Пловдив)

Абел Анисе може да се озове в Ботев (Пловдив)

Водят преговори