Треньорът на Ботев (Пловдив) Ферарио Спасов коментира доста теми в интервю за колегите Plovdivnews. В него специалистът сподели, че не е изобщо съгласен с част от мерките за сигурност, които се взеха, сред които и изиграването на мачовете до края на сезона пред празни трибуни.

Спасов също така не е никак доволен от краткото време, в което отборите ще могат да се подготвят за рестарта на кампанията.

Тодор Неделев: Мисля само за Ботев (Пд)

Тодор Неделев: Мисля само за Ботев (Пд)

"Едва ли ще тръгна да се предлагам сам на отборите"

Г-н Спасов, как изкарахте повече 2 месеца карантина?

-В личен план я изкарах поносимо, защото бях на балкана - имам къща в Априлци. Ако трябва да съм искрен, не бях толкова стриктен, защото имам мнение по въпроса.

По по-различен начин ли ще подходите към подготовката на отбора след толкова почивка?

-Наслушах се на коментари на хора, които са много далече от футбола. При положение, че 2 месеца нямаш никакви тренировки. Да, всеки прави индивидуални тренировки, както виждаме и по интернет. Тази практика е показала, че няма ли пряк контрол, не може да разчиташ на професионализъм. Някои специалисти искат да докажат, че 3 седмици подготовка са напълно остатъчни. Повечето мои колеги разсъждават така. Без контролни срещи или най-много с една, ние трябва да влезем в един сгъстен цикъл от мачове в най-горещите дни на лятото. Това е положението, не трябва да мрънкаме, а да се помъчим да бъдем готови за едни мачове, които ще са без публика.

Ботев (Пд) иска да привлече част от звездите на Септември

Ботев (Пд) иска да привлече част от звездите на Септември

Ферарио Спасов следи внимателно случващото се с тима от Втора лига

Нормално ли е в кина и на концерти да има публика, а на мачове - не?

-Не е нормално. Има изключително много спорни положения. Каква е разликата между първата и третата седмица, например? С какво е по-различна? Първата седмица да тренираме като хокеисти, след това да тренираме в някакъв друг спорт и накрая чисто футболни тренировки. Или почваме да тренираме, след като всички тестове са отрицателни. Не виждам какъв е проблемът поне в това отношение да реагираме нормално. Който иска и го е страх, да не идва на мач. Да не говорим, че има отбори, където спокойно и с коронавирус, и без коронавирус може да се намери дистанция да гледат мачове, разпръснати по стадиона. То с публика продукцията не беше кой знае каква, а може да си представите без публика какво ще е - отбиване на номера. Но това е в световен мащаб, ние не може да се отличаваме.

Какво мислите за доиграването на първенството в този формат?

- Убийство. Най-лошият случай е да имаш 10 мача, които могат да станат 11, ако играем финал, могат да станат 12, ако играем за Суперкупата. Някой да ми каже как ще се изиграят тези мачове. Как в най-тежкото време на лятото ще играем през 2 дена мачове, при положение, че подготовката е 3 седмици. Каква ще бъде цената? Контузии, недостиг на потенциал. Ние ще се справим, опитът и футболистите, които имам ми дават оптимизма.

Първенството или Купата е приоритет?

-Няма приоритет. Всеки един мач е приоритет. 2 месеца без футбол, всичко е приоритет. И за първенство, и за Купата. В долния плейоф трябва да влезнем с повече точки, това не е тайна, за да може да съхраним там повече сили и с двата тежки полуфинала, които имаме с ЦСКА, да бъдем в оптимална форма.

Важна среща в Ботев (Пловдив)

Важна среща в Ботев (Пловдив)

Георги Самуилов е разговарял с борда на директорите

Събрахте се вече с отбора. Всичко наред ли е с играчите?

-Ще разполагам с пълна група. Момчетата дойдоха в много добро състояние. Очакват ни много интензивни 2 седмици, защото тази подготовка ще трябва да ни държи и за следващото първенство. Ние за 2 седмици трябва да подготвим отбора за 1 година напред.

Мислите ли за следващото първенство и кои футболисти ще бъдат освободени?

-Това са футболистите на Ботев в момента, с които ще завършим сезона. Дали ще продължим с някои от футболистите, на които им изтичат договорите, ще преценим. Както и кого ще привличам. Ориентираме се към българския пазар. Гледам, че всички отбори се ориентират към налагането на млади футболисти. Ние сме една крачка пред тях в това отношение. Защото налагаме млади и те вече имат записани мачове. Селекцията ни ще бъде на позиции, на които имаме нужда.

Имате ли интерес към Виктор Генев?

-Има български футболисти, към които имаме интерес. Ако всичко мине както трябва, може да се получи съвсем друга картина.

Неделев сам потърсил контакт с представители на Трабзонспор?

Неделев сам потърсил контакт с представители на Трабзонспор?

Не е изключено отново да се стигне до преговори между двете страни

Как ще коментирате медийните изяви и шума около Коко Илиев?

-Лично моето мнение е, че Коко трябва да играе още в Ботев. Той има потенциал и качества, но има много неща, които трябва да развива, и тук е перфектното място, където трябва да го направи. Доколкото разбирам той ще бъде футболист на чуждестранен отбор и се чака да навърши пълнолетие, за да реализира това. За мен тази стъпка не е правилна. Имал съм удоволствието да работя с много талантливи деца и са успявали, защото са били лоялни към родния си клуб. Това си е негово решение и на мениджъра. В днешно време много хора влияят при формирането на футболист. Водещо трябва да е мнението на треньора, който го е създал, който го е следял и наблюдавал, а не на мениджъри и родители. Нормално е да изгубиш ориентация. Не е подготвен за тази среда. Дай Боже да се развие, но има още качества, които трябва да развие, за да предприеме този трансфер.

Ще видим ли още юноши в мъжкия отбор на Ботев?

-Да, това е политиката на Ботев. Това е начинът. Ние им даваме шанс, те си го заслужават с качествата, с отношението, с разбирането, шансът се дава на тези, които показват, че имат желанието да се развиват. Ще има и други момчета. Начинът, по който работим, е добър и за школата, да постигне още по-добро ниво. Защото, когато някое дете е на кантар между отбори, ще си каже в Ботев дават шанс, не е само на думи и ще избере нашия отбор. Благодаря на треньорите, които подготвят тези деца. Всеки един в клуба има принос към развитието на тези деца, за да имат реализация в първия отбор. Това е комплексно - възпитание, семейна среда, тренировки. Радвам се, че момчетата, които са тук, са отдадени на Ботев.

Ботев играе в София, ако стигне до евротурнирите

Ботев играе в София, ако стигне до евротурнирите

Вижте подробности

Къде ще видим Ферарио Спасов на 1 юли?

-Не знам какви са изискванията на здравната организация, но на "Васил Левски" - с маска или без - е хубаво на 1 юли да сме там.