Упоритостта, с която БФС отказва да заяви и.д. президент Михаил Касабов като официален представител на организацията, създаде проблем на футболния съюз. Търговският регистър (ТР) е отказал да впише поканата за конгреса на 15 март в столичния хотел "Маринела", съобщава "Сега".

Установени са процедурни пропуски, допуснати на заседанието на Изпълкома на 6 декември м.г., на което бе насрочена дата за конгреса. Нарушен е чл.50, ал.6 от устава на БФС, тъй като липсва решение за избор на ръководещия заседанието, няма и негов подпис, както и от всички останали присъстващи членове на Изпълкома. Не са приложени и документите, с които трима от липсващите членове изрично упълномощават кой да ги представлява на заседанието.

От ТР изаскват да се подаде нов протокол от заседанието, който да отговаря на всички нормативи. Ключово обаче е следното уточнение: "Всичките документи следва да са подписани от съответните легитимно избран представляващ по закон и лицата съгласно устава, обявен по електронната партида на сдружението."

Стилиян Петров: Българският футбол е изостанал във всяко отношение, не съм оптимист за честен Конгрес

Стилиян Петров: Българският футбол е изостанал във всяко отношение, не съм оптимист за честен Конгрес

"Вече станаха много години на провали"

Към днешна дата (8 януари) в ТР продължава да е вписан Борислав Михайлов като представляващ БФС. Самият той обаче обяви, че подава оставка като президент на 27 ноември (сиреч спира да изпълнява функциите си), а от тази дата и.д. президент е Михаил Касабов. Това означава, че документите от заседанието на Изпълкома на 6 декември трябва да са подписани именно от Касабов, а самият той да бъде вписан в Търговския регистър на мястото на Михайлов, както стана при предишната оставка на президента - през ноември 2019 г.

От БФС до момента уверяваха, че няма никакъв проблем Борислав Михайлов да продължи да бъде вписан в Търговския регистър като представляващ организацията. Сегашното решение на ТР обаче променя ситуацията. Възможно е дори да се свика спешно ново заседание на Изпълкома, на което да бъдат отстранени установените от ТР нередности.

От опозицията във футбола ни твърдят, че невписването на Михаил Касабов като представляващ БФС е част от плана Борислав Михайлов да се задържи на поста и след предстоящия конгрес, благодарение на юридически хватки.