"Ще има ли Конгрес утре" е големият въпрос за футбола ни в последните дни.

От БФС са категорични, че той няма да се състои, докато Димитър Бербатов обяви, че ще има избор на нов президент на централата. 

Колегите от "Спортал" съобщават, че според Устава на БФС , не може да се проведе конгрес без участието на настоящия президент Борислав Михайлов.

В чл. 42 (1) пише следното: "Заседанията на конгреса се ръководят от президента или упълномощен от него вицепрезидент или друг член на ИК."

А чл. 45 (2) допълва, че протоколите се подписват от ръководещия заседанието и членове на секретариата.

Това значи, че Димитър Бербатов и поддържащите го клубове не могат да го изберат законно за президент на БФС, тъй като по устав нямат право да ръководят конгреса.

Бербатов не може да използва в своя полза и факта, че 4-годишният мандат на президента и Изпълкома е изтекъл, тъй като чл. 32 (2) е категоричен, че Михайлов и ИК продължават да изпълняват правомощията си до провеждането на нов избор.

Начините за свикване на конгрес при събиране на подписка на минимум 1/3 от клубовете са два: или БФС удовлетворява желанието им и организира конгрес, или това става чрез съда - както се случи през октомври 2021 година.