Стилиян Петров, който е част от екипа на кандидата за президент на БФС Димитър Бербатов, говори доста дълго по време на днешната пресконференция. Ето втората част от неговото изказване:

"Това е най-малкият проблем. Казали сме си силните и слабите страни. Това, което съм поел към клубовете, че ще го свърша - като финансиране чрез програми от УЕФА и ФИФА, ще го направя. Бербатов го знае много добре. Трябва да се работи в екип, това е много важно. Тук сме да взимаме правилните решения. Също така сме и тук да изискваме от него да взима правилните решения.

Радвам се, че всички ние сме честни и отворени към всички. Въпросът, който се зададе с така наречените побутвания. Когато ние разговаряме с клубовете, не ги караме да гласуват за нас.

Да, футболният съюз е свършил и някои хубави неща, но за 16 години изтъкваме само една база.

Искам да ви кажа, че когато върнем лентата назад, всички тези футболисти, които играят в националния, те не са виновни. Те са част от системата, изградени са в България.

Тези момчета знам как се чувстват - не се чувстват много добре. И ние не се чувствахме много добре.

Хора от Изпълкома казват, че всичко им е осигурено, но футболистите не играят. Проблемите са много по-дълбоки.

Искам да поздравя г-н Порточанов, защото е много прав. Когато си национален селекционер, трябва да имаш ниво. Г-н Петров, Ясен Петров, г-н Порточанов е много прав. Вие работите за националния отбор и българския футбол, а не за г-н Михайлов.

Мен ме боли, защото съм минал през всяка една гарнитура. Когато клубовете не вярват в процеса, е много трудно. Ако постоянно на всеки конгрес се занимаваме с тези неща, заслужава ли си? Не, не си заслужава. Искаме ли да променим нещата? Разбира се, че искаме.

Решихме да се борим, борете се и вие. Защото не се ли борите, не мисля, че ще променим нещо. Когато системата е изградена по такъв начин, се натрупва един страх. Но в момента вие имате алтернатива, която трябва да използвате. Дали сме ние, или някой от другите 5 кандидата, преценете вие. Отидете и гласувайте със съвест! Със съвест за това да не пропиляваме повече поколения.

Когато те оценява никой, трябва да не си ти. Друг да каже какво си направил. Година и половина никой не чу нищо от г-н Михайлов - какво е направил, защо е напуснал? И изведнъж влизаме в тези полемики. Марката "български футбол" отдавна е умряла в световен мащаб.

Христо Стоичков, Емил Костадинов, Борислав Михайлов - те трябваше да направят тази промяна. Извинявам се, че намесвам Стоичков. Но те, като идоли, трябваше да направят тази промяна.

И вие искате да ходите на големи първенства, и да интервюирате звездите, но не ви се позволява, защото не ходим на големи първенства.

Позицията на националния селекционер е потъпкана и накърнена. Имаме клише "толкова си можем, няма други". Къде са ни младите таланти? Критериите, националният селекционер, изискванията, целите... Целите са ни вече една, максимум две победи. И не са виновни футболистите. Такава е системата, с това се сблъскваме", каза Стенли.