Стилиян Петров отново атакува БФС в социалните мрежи. Ето какво написа той от Глазгоу, където бе на представянето на нова книга за сезона на "Селтик" през 2005 г., озаглавена "Магия, Стан и кралят на Япония":

"Колко ли са причините, поради които нашата родна футболна федерация не успяват да подобри своята структура и футболна марка? Най-лесно е да критикуваш и да бъдеш опозиция в такива моменти на безтегловност. Но да не забравяме кои са виновниците тук. Не Димитър Бербатов, не държавата, не футболистите, не феновете.

Стилиян Петров скочи много остро: Камъни и колове за тези таратутняци!

Стилиян Петров скочи много остро: Камъни и колове за тези таратутняци!

Призова за смяна на управлението

Виновниците се изграждат и следват онези там горе на така добре изградената пълна с течове и ретро хитове на някои любими изпълнители база. Да не забравите да обосновете липсващите пари от изграждането, ей!

Липса на инвестиции от силни и актуални бизнес партньори е един от тези проблеми. Всички партньорства са създадени само от така нареченото в нашата култура "близки и познати", връщащи по малко в джобовете на кредитните хора вътре.

Футболната ни федерация не може да се пребори със зависимостта си от лапкане. За да подобри своята структура и марка, са необходими финансови инвестиции от силни и прозрачни партньори. Без тези средства предизвикателството става още по-сериозни и трудно може да се стигне до кардинални промени и насока.

Корупцията и лошото управление във футболната ни федерация пречат на необходимите промени да бъдат приложени. В повечето случаи средствата, които се отпускат, са злоупотребявани или присвоени, което води до липса на напредък.

Съпротивата срещу промяната от страна на заинтересованите страни във федерацията (като служители, треньори и администратори) също пречи на напредъка, надграждането и развитието. Поддържането на статуквото или съпротивата срещу модернизацията пречат на един такъв процес за подобряването на футбола в България.

Липса на дългосрочно планиране от страна на ръководните органи. Съжалявам, забравих, че там са само отличници, хора с много опит, дипломи, акъл,всичко е розово и приемливо за провалите.

Лига на нациите идва скоро и европейското... ааа и световното. План на действие, следващото, следващото и следващото.

Нашата футболна федерация няма ясна дългосрочна визия и стратегически план за развитие.Без добре изградена карта за подобрение става още по-голямо предизвикателство да се постигне значителен напредък. Във всеки един сектор в тази организация. Развитието на младите таланти, треньорското обучение и всички други структурни стълбове.

Политическата намеса също пречи на напредъка на футболната ни, любима, изпълнена с идеи федерация. Политическата намеса може да доведе до вземане на решения въз основа на лични или политически интереси, а не на това кое е най-добро за развитието на спорта. Тук не говорим за подкрепа към футбола, тук говорим за другите задкулисни интереси и ръководни начини на вземане на решения.

Неефективното сътрудничество на федерацията пречи на развитието на сплотена и интегрирана футболна организация. Сътрудничеството се базира само на кой можем да контролираме.

Защо ние изоставаме и си блъскаме главите след всеки мач на националния отбор и слабото котиране на българския футбол на световната карта? За да подобрим структурата и марката на футболната ни федерацийка, се изисква много повече - комбинация от финансови инвестиции, ефективно управление, дългосрочно планиране, сътрудничество между заинтересованите страни и справяне с културните и обществени бариери.

БФС се превърна в организация за работно място на приятели и хора, готови да коленичат пред заплата. Продължават да ни карат да задаваме такива въпроси и да правим анализи на провала в последните, боже, станаха прекалено много години... Години на провали и мъка."