Йордан Лечков коментира пред dsport и Дарик радио проблемите в БФС като подчерта, че Борислав Михайлов към момента е действащ президент.

"Всички решения на БФС до този момент са нелигитимни. Затова тогава призовах да се концентрираме върху Устава. Когато се нанесе слон в стъкларски магазин се получава така", заяви той.

"Казвам ви, че имаме решение на Върховен съд. Ако се сещате за казуса Порточанов преди това. Има ред, по който трябва да се иска извънреден Конгрес. Подразбира се от Устава, че ако 1/3 от футболните клубове искат извънреден конгрес, тогава се свиква такъв. Може да го няма написано, но то се подразбира".

"Именно едно ръководство не може да има по-малък мандат от четири години. Ако целият Изпълком си беше подал оставките, тогава можеше по същия ред 1/3 от клубовете, които гласуват за президент, да поискат Конгрес и пълен мандат. За оставките мога да говоря за себе си. Ако някой от вас ми покаже писмо с изрично мое желание и подпис, че се отказвам да съм временно изпълняващ.. Такъв е редът. Подписал съм се на присъствен лист, а не на писмен отказа. Тогава още казах на колегите, че няма да подам оставка, защото това е изнасилване посред бял ден", смята членът на Изпълкома.

Лечков: Четете устава, новият президент на БФС ще управлява само 7 месеца

Лечков: Четете устава, новият президент на БФС ще управлява само 7 месеца

"Аз реална кандидатура не съм видял"

"Футболът се гради във футболните клубове и школи. След нас ще се получи същата дупка. Само бъдещето ще го покаже и в ръководен план. Всички искат да са ръководители, но нито един не видях със сериозна програма, с какъв екип, какво ще промени. Къде е ролята на държавата и на феновете? Предложил съм на колегите да напишем едно писмо и искаме подкрепата на медиите да се промени закона за финансиране на спорта, културата и така нататък. Към днешна дата всички искаме промяна на системата, но това не става. Как искате да имаме футбол? Онзи ден на мача с Швейцария, имаше пет футболисти в нашия отбор, които от месеци не са взимали заплати. Това ново ли е за вас? Каква вина има БФС за финансовото състояние на клубове? Какво може да се направи, когато срещу нас излиза един футболист, който струва повече от целия ни национален отбор? Как можем да се равняваме с Швейцария? Обирам негатива аз. Преди десет години казах, че нямаме класни играчи. Всички почват да повтарят, че липсва класа. Аз от 10 години го говоря".

"Всеки има правото да ме критикува. Аз нямам проблем с хорското мнение. Ние се стремим и мисля, че сме единствената организация в България, която е европеизирана. Понеже вече сме членове на ЕС, изградихме база с европари. Подредихме всички неща като телевизионните права, сигурност на футболисти, да си получават заплатите. Мога да говоря и два часа. В моето сърце също има горчивина, че нямаме успехи, но до младежките отбори се справяме добре. Преди 7-8 години предложих да има поне 2-3 млади състезатели в участието на един мач".

"Колко пъти съм Ви казвал, че Борислав Михайлов е действащият президент? Не го чувате за първи път. Към днешна дата е така".

"В момента се намираме в ситуация, че няма какво да правим и да говорим. Уж футболният съюз е много лош, а има толкова кандидати, които за мен все още не са реални. Има си начин и ред. Едва когато видя черно на бяло подадена кандидатура за президент или екип, тогава бих коментирал. Всичко друго е несериозно и вреди на лицето на футбола".

"Към днешна дата не е възможна промяна на формата на шампионата от днеска за утре. Вие като дадете 100 лева за един клуб, трябва да ви се признава за разход. Не да се назначават от въздуха някакви шефове, които дават на заем пари. Кой в Дубай, кой в Сърбия, кой в Патагония, кой в Танзания и така нататък. Мога да кажа, че преди 10 години и аз минах по този път. Никой не даде отговор на мача с Англия как съумяха тези хора да влязат, да създадат безредици и после да си излязат спокойно", каза още той.

"Утре ще е трудно на момчетата. Не искам да нагнетявам, но при положение, че не получават пари от клубовете, не си хранят семействата, трудно ще играят срещу Северна Ирландия, който не е за подценяваме. Италианците не бяха кой знае колко по-добри от нас, но те си постигат целите с 1-2 гола. Който и треньор да дойде, ще бъде изхарчен като име. Всички треньори обаче използваха националния отбор като трамплин и си намериха после4 хубава работа. Ние се грижим не само за футболистите, но и за треньорите".