Новият национален селекционер на България Илиан Илиев бе официално представен на базата в Бояна. Той ще направи дебют начело на България при домакинството на Унгария на 16 ноември, а три дни по-късно квалификациите за Евро 2024 приключват с гостуване на Сърбия.

"Дълго мислих за това предложение. След като си прекарал 5-6 години на едно място трудно се напуска този комфорт. В такъв труден момент, в какъвто се намира нашият национален отбор, от който съм бил част, аз съм длъжен да дойда да помогна.

Официално: Илиан Илиев е новият селекционер на националния отбор по футбол

Официално: Илиан Илиев е новият селекционер на националния отбор по футбол

Заменя Младен Кърстаич

Аз познавам голяма част от футболистите които са част от националния отбор и съм сигурен, че имат по-големи възможности. Излизат с притеснение да играят. Трябва в тези кратки дни до важните мачове да се опитаме да променим мисленето и малко да им дадем самочувствие, да играем правилно тактически", обясни Илиан Илиев защо е приел офертата и какви са плановете му.

"Ако имаше квалификации след Нова година, щеше да е трудно. Този лагер, който предстои, е седем дни и след това може би ще имаме десет дни, така че когато няма официални мачове, няма да е чак толкова трудно да съчетаем нещата. Георги Донков ще е постоянно тук в София, така че един от щаба ще е винаги на разположение", каза Илиев на въпрос дали ще е трудно да съчетава двете длъжности двете длъжности - национален селекционер и старши треньор на Черно море.

"Първата цел за тези мачове, които идват е, че трябва да променим настроението. Като цели - естествено, най-добре е да побеждаваш. Да играем правилно тактически и да се противопоставим на два отбора, които имат ясно изразен стил. За Лига на нациите сме в такава група, че сме длъжни да участваме и да се опитаме да влезем в по-горна група. Това са целите като настроение и позитивизъм. В много случаи в моята практика, когато сме излизали да играем за резултат не се е получавало, но когато излизаш да играеш, резултатите идват".

"Треньорската професия и рискова и винаги си зависим от резултатите. В кариерата съм бил такъв, че изпитвам удоволствие от това, което правя. В момента, в който видя, че не ми е комфортно, не ми е мястото тука със сигурност няма да чакам ръководството. Не го казвам, че при най-малкия проблем ще си тръгна. Имах по-добри финансови предложения, но избрах да остана тук. Идвам с тази цел да помогна с нещо", каза Илиев, след което говори за селекционната си стратегия.

"Конкретно да говорим за тактика и схеми мисля, че не е мястото. Виждате, че Младен Кръстаич се опита да вкара доста млади момчета и някои показаха, че имат място в отбора. Имаме много добра връзка със Сашо Димитров, винаги ще сме в услуга един на друг. Ще се опитаме да стесним кръга от играчи. Не сме страна с неограничени възможности. В средата има таланти, има хора. Ще взимаме и тези, които могат да помогнат на по-младите, винаги трябва да има няколко човека, които да помогнат в този преход. Сега в момента ще се съсредоточим върху наборите от 97-ми до 02. Всеки един, който се чувства българин и може да помогне на националния отбор е добре дошъл".

"Договорът ми е за 2 години и 7 месеца, лятото ще се прецени дали мога да си продължа контрактът с Черно море. Тъй като започва Лига на нациите, засега няма яснота", сподели новият селекционер на "лъвовете".