Кандидатът за президент на Българския футболен съюз Димитър Бербатов заяви пред "Дарик радио", че харизмата е ключов фактор, ако имаш за цел да водиш, да обединяваш и да накараш хората да ти вярват.

Бившият национал бе попитан дали е съгласен с репликата на Радой Ралин "Влезеш ли в историята, гледай да не се заседяваш": "Сигурно е така като се замисля от опит. Примерите са повече за хора, които като се заседят във властта, не искат да я пускат. Парите и влиянието се услаждат. Вреди повече отколкото помага. Може би зависи от човека. Ако човекът е правилният с правилния морален компас, може да направи хубави неща. Понякога те променят властта и парите. Понякога тези неща те опияняват.

Харизмата е важно нещо. С харизмата се вижда, че можеш да водиш, да обединяваш, да накараш хората да ти вярват. Можеш да си харизматичен, но и да си лош човек. Предполага се, че харизматичните хора са и хитри. Колкото и да си харизматичен и хитър, трябва да имаш екип около себе си, за да ти помогнат да използваш тази харизматичност, за да изпълниш целите си. Аз мога да съм хитър с децата си, защото с тях трябва да си хитър. Нормални са тези неща. На терена бях много хитър. Четях играта с два-три хода напред. Не винаги се получава, защото има и хитри опоненти, които четат ходовете ти. Тогава става интересна битка. Важи и в живота, както в политиката, така и в това, с което аз съм се захванал.

Агитките казват на БФС, че е мафия, след това на съдийството, че е мафия. Тъй като времето минава, част от нещата, които се пеят, са така. Мога да го гарантирам. Думата мафия е залегнала в нашия речник като нещо, което не е хубаво и не трябва да се случва. Интересувам се от политическия живот в България, но след като всички дават мнения за футбол, защо и аз да не започна да давам мнение за политика, филмово изкуство, радио водещи и т.н. Може би ще звуча глупаво отстрани, но дано се припознаят хората, които никога не са играли футбол, колко смешно звучат, когато го коментират.

За да ти се получат нещата, за да си успешен, това, което правиш, трябва да го правиш с кеф. Аз съм красив и готин, защото се поддържам. Понякога избираш професия, която не ти харесва, защото нямаш избор. Тези хора пак заслужават уважение, защото изхранват семействата си.

Редица фактори има да има озлобление. Зависи от семейното положение, от това дали си изпълнил целите си. Такива неща будят ревност, яд. Искаш да си го изкараш. Това нагнетява човека като личност и като общество. Средата се нагнетява все повече. Ако аз съм такъв и съм в такава компания, подрастващите ще гледат от нас. Това е неправилният пример.

И във футбола, и в живота просто има хора, които не харесваш. Защо да ги поздравявам? Това ще е лицемерие. Аз мразя лицемерието. Дори да победя, никога не съм опитвал да унижавам съперници - с играта си и поведението си. На Световното първенство ми направи лошо впечатление с проява на неуважение от бразилците и аржентинците. Това е отвратителен пример. Каквото и да правиш, дори да не ги харесваш, не ги поставяш в положение да ги унижаваш и унищожаваш. Има една тънка линия, която не се прекрачва. Лично за мен, първо трябва сам да си помогнеш. Ако в последствие не намериш сили, трябва да си в правилната среда. Трябва да си ментално силен и да се отдръпнеш или да опиташ да промениш средата. Много ми помогна, че отидох в Германия. Искал съм да се върна в България, но другият ми глас казва: "Трябва да стоим тук, тук е правилното място, бъди силен". Като се случат и други фактори, мислите за завръщане се изпаряват. Младите са по-разглезени сега.

Ако целта ти е да се развиваш и да станеш добър футболист, ще станеш. Ясно е, че трудностите каляват и изграждат характер. Всеки има трудна история, важно е как излизаш от нея. Младежта е много разглезена, това ме натъжава. Не мога да ги понасям. Включвам и моите деца тук. Те са наравно с другите. Пуберска история. Ако нямат точните хора и среда около тях, може да продължат така. Такива хора ги поставям на мястото им. Нашата среда е повлияна от чуждата среда.

Социалните мрежи дават лош пример на младежта, но ние трябва да се адаптираме, не можем да го отричаме. Във футбола е същото с ВАР. Вкаран е с цел да подобри играта, не можем само да го плюем. Тук е и трябва да се адаптираме. Не трябва и да предаваш моралния си компас. Фундаментално важно е да не губим детското в себе си. Разбирам се по-добре с хора, които пазят детското в себе си. Самоиронията, ако човек я владее, никога няма да бъде унижен и засрамен. За младежите подигравките може да са пагубни. Детското в мен опитва да намери хубавото. Разбира се, че плача. Няма да се правим на мъже. Плача най-вече на филми, на моменти, които са свързани с децата ми. Не съм стоманения, човек, който не може да го трогне нищо.

Има хора, които като си хванат мечтата, питат "И сега какво?", нямам отговор какво да кажа за такава ситуация. Сигурно само съществуват. Когато мога да похваля, хваля. Първо го правя с моите деца.

Ако гледаме мащабно, думата на годината, тя не е една, може би са война, инфлация, все лоши неща. Дано се промени за следващата година. В моя свят, в борбата, която водим са две думи в един - революция и еволюция. Ние се борим и ще успеем. Надявам се следващата година да е позитивна. Баланс, защото в живота трябва да намериш баланс, за да си баланс и в себе си. Тази дума ми дойде първа в главата", каза Бербатов.

Бербатов и Мартин Петров посетиха курс за подновяване на треньорски лиценз "А"

Бербатов и Мартин Петров посетиха курс за подновяване на треньорски лиценз "А"

Двете звезди не спират да трупат нови знания