Изпълнителният директор на БФС Борислав Попов анализира актуални теми около случващото се в централата.

Ръководителят коментира пред "Спортал" изключването на клубове след Конгреса, спечелен от Димитър Бербатов и изрази надежда, че на 20 май ще има нов Конгрес. Припомняме, че от Търговския регистър отказаха вписване.

"Решението, с което е преустановено членството на около 100 клуба по различни правни основания вече е прието от страна на Изпълнителния комитет. Той вече не може да го отмени. Всички тези клубове имат възможността да обжалват пред конгреса. Единствено, ако конгресът реши, че имат основания, той може да ги възстанови като членове. Говорим за кардинални нарушения", каза Попов по темата.

От БФС все още са оптимисти, че на 20 май ще бъде проведен конгрес на централата, въпреки че търговският регистър не приеха за вписване решението. Според Попов е странно основанието, че Петър Величков не е получил поканата си за заседание на изпълнителния комитет, тъй като дълги години назад членът на изпъкома е приемал поканите си на един и същи мейл, който той е подал.

"Ние продължаваме да очакваме, че на 20 май ще бъде проведен конгрес, както беше заявено и за съжаление, по доста странни бих казал мотиви, обявлението за конгреса не бе качено в търговския регистър. Мисля, че има достатъчно правни възможности, за да проведем конгреса на 20 май. Ние разполагаме със списък с официалните мейли на всички членове на комитета, който те самите са попълнили и са се подписали. Твърдението, че има разминаване в мейлите ми се струва доста некоректно. Всички писма са пратени на мейлите, на които са посочени от членовете. Специално за г-н Величков с този мейл кореспондираме от 5-6 години и странно да се твърди, че сега няма как да бъде удостоверено дали го е получил или не при положение, че толкова време ги е получавал", обясни Попов.

Михайлов за юношеските национали: Това е първата от многото бъдещи славни стъпки за това поколение

Михайлов за юношеските национали: Това е първата от многото бъдещи славни стъпки за това поколение

"И пример за подражание"

Директорът заяви, че лично той не е имал впечатление за натиск от страна на Министерски съвет по времето, когато ЦСКА бе вкаран в елита, както обявиха от "Армията" по-рано днес.

"Лично аз нямам усещане за какъвто и да е натиск от страна на държавни органи. Проверки във футболния съюз така или иначе дойдоха и траеха 14 месеца, като не установиха нищо. БФС е сдружение, а на държавен орган. Той може да решава въпросите само в своята система. Самата конституция дори забранява намесата във вътрешната работа на сдружение", обясни Попов.

Босът взе отношение и по протеста на феновете на ЦСКА пред сградата на БФС в Бояна, като каза, че от централата винаги са се стремили да мерят с еднакъв аршин спрямо всички членове.

"Всеки има право на протест. Това е конституционно право. След като госпожа Фъндъкова е преценила, че може да приеме тяхното уведомление, отговорността отива в рамките на Общината. Важното е протестът да бъде с цивилизовани средства, да не се създава затруднения или ограничения в правата на други хора, за да могат и те да си упражняват своите права спокойно без чуждо въздействие".

"Всеки си има собствено мнение, но винаги съм твърдял, че БФС се е отнасял към всички клубове с еднакво отношение от гледна точка на справедливост и честност. Това, че някои го усещат по различен начин не мога да взема отношение по това. Футболният съюз се е държал по един и същи начин с всички клубове, където може да помогне, консултира, да окаже методическа помощ и всички други способи в рамките на едно сдружение. Никога не сме делели едни с други на привилегировани и непривилегировани", каза шефът.

"Призовавам клубовете към спокойствие и разум, за да могат всички проблеми, които възникнаха без желанието на футболния съюз да се решат. Да гледаме в една посока и да си възстановим единството във взаимоотношенията, които имаше допреди година. Това се отразява и на отборите, и на администрацията, а и въобще на имиджа на Футболния съюз по света. Тази асоциация ще продължи да съществува и след г-н Михайлов и тя трябва да си пази доброто си име. Тя го е заслужила във времето", завърши Попов пред "Спортал".