Президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов говори в предаването "120 минути" по bTV за актуалните проблеми в българския футбол. Един от героите от САЩ 94 коментира и няколко от обвиненията, които са отправени към него по време на управлението му като президент на БФС.

"Футболният съюз тегли кредит за пет милиона лева, който трябва да се върне за пет години. Имаше обаче нещастен случай с шефа на програмата на УЕФА. Последва проблем с изплащането на сумите, спечелени от нас. Тогава заложихме тази ипотека, заложихме и това бъдещо плащане. Банките бяха консервативни и освен сумата от УЕФА, която заложихме, искаха и сграда. Затова трябваше да ипотекираме сградата. През 2019 година е изплатена, от 2020 сградата е напълно собственост на БФС.

Писмото от Мишел Платини? Това писмо на Платини е в отговор на мое писмо. През 2012 година бяхме одобрени за изграждане на тази база. През 2012-а получаваме разрешително за строеж. Ако сте чували Боянските баби, имаше три дела, спечелени от държавата. Инвестицията е на Футболния съюз чрез УЕФА и ФИФА. Платини пита защо се бави строежът, защото започваме уреждане на документацията през 2013 г. Сторителството започва 2014 г. Тази земя е публично-държавна собственост. Делата се водеха от инвеститора и държавата. Това писмо е за подпомагане българските власти на всякакво ниво да се завършат всички проблеми с документацията", каза Михайлов.

Той коментира и вчерашната загуба на националния ни отбор от отбора на Литва с 1:3. "Не ми хареса, но има и такива мачове. Отборът е млад. Треньорът също. С времето трябва да стават по-добри. Когато гледаш такъв мач не е приятно, но дали са 16 годините на управление или две, няма значение. Работата около организацията на тази среща, е свършена. Поколенията се сменят. България е малка държава, чакаме големите поколения, които сме имали преди. Разчитаме треньорът да сглоби състава, че да можем да се борим за класиране на голямо първенство", коментира президентът на БФС.

Имаше такъв момент, в който мислех да се откажа. Когато и аз го усетих, и с външна помощ, си подадох оставката. Стоейки отстрани година и половина, видях свои грешки. Видях, че може да се направи още повече. Затова реших да се кандидатирам пак.

Една от хипотезите да се свика извънреден конгрес е една трета от клубовете да искат такъв. Вкарва се подписката. От тези 190 клуба, 35 не бяха редовни. Съответно ние не свикахме конгрес, а свикахме за 18 март, когато трябва да се проведе редовен. Трябва да вярваме на съда. Има съдебно решение, което играе ролята на покана и дневен ред на конгреса. Ще е трудно. Взели сме всички мерки най-вече за здравето на хората, защото ще има над 500 души в Зала 1 на НДК. 531 имат право на глас, 508 са излъчили делегат.

Винаги урните са били в залата. Печелил съм четири конгреса, последните взех между 80 и 90 % от гласовете. Това е демократичен избор. В центъра на София сме и сме в Европейския съюз. Делегатите си избират комисии, които броят гласовете. Всичко е пред 500 души. Досега няма обжалване на конгрес. Много е лесно да се говори. Преди избора на президент има точки, които не касаят избора на президент. Любо Пенев не беше извън залата, а си имаше място. Сега кандидатите ще са в залата, за да няма недоволни. Конгресът ще реши дали ще имат право на изказване. По дневния ред на съда няма обсъждане бюджет и програма. Защо някой искаше толкова много да има извънреден конгрес по време на пандемия?

Трябва да се избира, това е конгрес. Предполага се, че всички кандидат-президенти са свършили предизборните кампании. Шест са кандидатите, пет от тях са имали 15 дена, както е по устав. През изминалите седмици убеждаваме клубовете с това, което сме направи, не сме направили и с какво можем да надградим. Мандатът, който ми беше гласуван, е четиригодишен. Половината мина по време на пандемия. Изпълнили сме над 100% от програмата си и това го знаят делегатите.

Броят на мандатите се решава от Конгреса. Уставът не е направен за Боби Михайлов. По закон всеки може да е президент на БФС неограничено време. Ако футболните хора решат, че трябва да е два мандата, три мандата. Не се връщам от самоцел. Връщам се, за да има спокойствие във футбола, а не това, което имаше последните четири месеца - спор между бивши и настоящия колеги, вадене на компромати, много лъжи и така нататък.

Със сигурност никой не работи безплатно. Личен въпрос е каква ми е заплатата. Взимам по-малко от треньорите. Заплатата ми я е гласувала Изпълкома. Когато президентът бъде избран, той предлага листа от хора минимум 14, които влизат в Изпълкома. Всеки един се избира от Конгреса. Не е автоматично. Нито е партийно, нито нищо. Клубовете са различни с различен статут.

За 16 години си поставям оценка 5 по шестобалната система за развитието на българския футбол. 6 за прозрачната организация на БФС. За справянето с корупцията си слагам 6, защото няма корупция в българския футбол. Бюджетът на БФС за 4 години е 80 милиона, но не взима нито една стотинка от държавата. Няма значение на кое място сме в ранглистата на ФИФА. Невинаги това е правопропорционално към резултатите на националния отбор и ръководството. С много различни неща е свързано - поколения и така нататък.

Работи се както трябва. Треньорите имат най-добрите условия. Чужди експерти идват тука. В националния отбор имат добри условия. Ние работим постоянно. Такива държави като нашата, с такива държавни инвестиции във футбола погледнете колко пъти са се класирали на голям форум", каза Михайлов.

Майкъла: Боби е по-подготвен от Бербатов

Майкъла: Боби е по-подготвен от Бербатов

"Стига кокошкарски работи!"