БФС ще раздаде безплатни топки за провеждане на мачовете на всички отбори от "А" областни и "Б" областните групи, което е четвъртото и петото ниво на най-популярната игра у нас, съобщи за БТА президентът на Аматьорската лига Румен Вълков.

Ето кой колко точки събра за "Футболист на годината", вижте цялото класиране

Ето кой колко точки събра за "Футболист на годината", вижте цялото класиране

Десподов спечели с 14 точки повече от Груев

Освен топки за провеждане на мачовете, БФС ще раздаде на клубовете от четвърта и пета лига и други пособия - конуси, шапки и мрежи за вратите. Най-проблемно е доставянето на качествени мрежи, което ще се забави за отборите. Но добрите новини не спират до тук, като клубовете с отбори в детско-юношеския футбол ще получат топки и за тях - размер 5 и размер 4. В българския футбол има в момента областни групи в 27 региона, като в Кърджали и Смолян има една обединена. Поне в половината от тези региони има и пето ниво.

От сега нататък това нововъведение ще влиза в бюджета на БФС и ще бъде добавено в нормативните документи. След като се калкулират разходите за топките и пособията тази година, сумата ще залегне в бюджета на централата за 2024-а година, 2025-а година, а след това ще се актуализира съобразно инфлацията.

"На всички е ясно, че отборите от четвърта и пета лига са в най-трудно положение. Но със сигурност не са забравени, трябва да са сигурни в това. Това е първата помощ, която реално може да им бъде осигурена в сравнително кратки срокове. Имаме и други идеи, но ще се решава стъпка по стъпка как ще се помага. За съжаление, на много места общините не им подават ръка, което е жалко", каза още Румен Вълков, който е и вицепрезидент на БФС.

Аматьорската футболна лига ще предложи още веднъж на областните шампиони от Северна България да се организира турнир по между им. Тъй като в Северозападната и в Североизточната част от страната не се провеждат квалификации за попълване на третото ниво, този турнир - планиран в рамките на уикенд, трябва да запълни тази празнина. Въпросният казус ще бъде разглеждан на следващия Управителен съвет на АФЛ.