УЕФА вече преведе над 1 милион евро базов бонус за Българския футболен съюз, пише в. "Труд". Парите са само основата на новия начин на плащане от тв правата, който евроцентралата въведе за първенството на континента през 2016-а. Революцията е най-вече във факта, че УЕФА ще продава тв правата за мачовете чрез новата си фирма за маркетинг и реклама. Така европейският футбол сам ще договаря цената на излъчванията на мачове.

Месеци преди квалификациите страните - членки на УЕФА, вече получиха първите приходи. След жребия в края на февруари ще започнат и договарянията на пакетите за тях. Схемата е такава, че най-финансово изгодно за България е водач на групата ни да е тим от калибъра на Англия, Германия, Италия или Испания. Селекционерът Любослав Пенев едва ли ще се съгласи, че това е добре в спортно-технически аспект, но...

Правата за двубоите на тези грандове се продават най-добре и зрителският интерес е огромен. При такъв съперник българският тим може да понапълни касата на БФС.

Новият начин за разпределение на тв парите може до донесе до 8 милиона евро на федерация. За такъв приход обаче е необходимо и класиране за финалите, където също тв правата се продават според съперника, а не пакетно.

България е в четвърта урна преди квалификациите за Евро 2016, но за първи път се класират директно първите 2 в група, а третите отиват на бараж (без най-добрия от 9-те групи). Мисията не изглежда невъзможна...