Старши треньорът на Берое Хосе Луис Ачиари изрази надежда, че Себастиан Вия ще бъде на разположение за гостуването на Славия от 21-ия кръг на еfbet Лига. Той призна, че целта е Берое да завърши в топ 10. Ето какво сподели той пред колегите от dsport.

В какво състояние се намира Берое преди мача срещу Славия?

-Намираме се в много добро състояние, направихме много добра подготовка. Започнахме подготовка със седмица или десет дни по-късно от останалите отбори. Всички играчи, целият отбор свърши много добра работа. Доволен съм от развитието, което отборът демонстрира седмица след седмица. Берое ще е в оптимално състояние за мача срещу Славия.

Доволен ли сте от свършената работа по време на подготовката? Стигна ли ви времето, защото Берое започна последен подготовка от тимовете?

-Седмица след седмица се подобряваме. Първите две седмици заложихме много на физическите натоварвания. В средата на подготовката изиграхме определен брой контроли. Коригирахме неща, върху които трябваше да работим повече, за да се подобрим. Много съм доволен от свършената работа по време на подготовката, както и от влагането на всички играчи.

Босът на Берое: Малко хора, които са във футбола, разбират от него

Босът на Берое: Малко хора, които са във футбола, разбират от него

Доволен е от решение на ФИФА

Имате ли проблеми с контузени играчи? Муса Диало не взе участие в последните две контроли ще бъде ли готов за мача срещу Славия?

-Муса Диало е на финала на своето възстановяване. 50-50 са шансовете той да бъде готов за мача срещу Славия. Останалите футболисти са здрави и са на може разположение за мача в събота.

Роналдо в последната контрола игра само 45 минути. В състояние ли е да започне титуляр срещу Славия и да играе повече от едно полувреме?

-Ние първоначално бяхме взели решение Роналдо и Каетано да играят по 45 минути. И двамата не са играли от известен период от време, заради това планираме техните натоварвания и игровото им време. В този мач не можехме и да използваме Себастиан Вия. Срещу Спартак Плевен изпробвахме различни неща, които може да използваме в официалните мачове. Ние сме отбор, който има 10 нови футболисти. Именно заради това трябва да изпробваме някои неща, да видим различни варианти. В контролата срещу Спартак Плевен сторихме именно това.

Съставът, с който разполагате в момента по-силен ли е от този от преди няколко месеца, тъй като Берое направи сериозна селекция през тази зима?

-Това ще се разбере от представянето на отбора на терена. На терена ще видим дали Берое в момента разполага с по-силен състав или не в сравнение с този от първия полусезон. Постоянно говоря с футболистите и им казвам, че реалното ни лице ще бъде показано на терена. Трябва като колетив да се представим на нужното ниво, както и индивидуално играчите да играят на максимума си. Трябва да играем на най-високо ниво, да печелим и да зарадваме нашата публика. Но всичко това трябва да го покажем на терена. Вярвам в този отбор и имам доверие на всички тези футболисти. Работим много добре и вярвам на тези играчи.

Ще успее ли Берое да превъзмогне отсъствието на Себастиан Вия, особено в първия мач срещу Славия?

-Надявам се и вярвам, че Себастиан Вия ще бъде на разположение за мача срещу Славия. Трудно е, но се надявам, че всичко документално ще бъде уредено. Ние ще трябва да изчакаме до последния момент. Надявам се, че той ще бъде с нас и ще мога да разчитам на него в този мач. Ако той не може да играе срещу Славия, ще се повторя, но ние сме отбор с 22-ма футболисти, 23-24 с играчите от втория състав. Всеки един от тези футболисти има своя шанс да играе в мачовете. С повечето играчи се познаваме вече от повече от пет месеца. Може да се справим с едно отсъствие. Когато един играч не играе, това е възможност за друг. Имам пълно доверие във всичките ми футболисти.

Ще видим ли различно лице на Берое в сравнение с първия полусезон?

-Моето желание да виждаме Берое, който доминира във всяка една среща, независимо дали гостуваме или сме домакини. Искам да виждам на терена един добре организиран отбор. Трябва да играем с ясна идея, когато имаме топката и когато тя е в съперника. Харесва ми да виждам Берое да бъде водещият отбор в мачовете. Искам при гостуванията да атакуваме с много повече футболисти в съперниковата половина. Разбира се, че има мачове, когато това няма да може да бъде изпълнено, но искам този тип двубои да бъдат минимализирани. Идентичността на отбора не трябва да се променя от начина на игра. Ще ми хареса, ако през втория полусезон виждам отбора да гледа много повече към съперниковата врата. Искам максимално раздаване от моите футболисти във всяка една среща. Имаме 10 нови играчи, но те трябва във всеки един мач да бъдат на своя максимум. Няма да търпим никакви извинения.

Ще може ли Берое да доминира в мачове като тези, които ви предстоят в началото на втория полусезон срещу Лудогорец, ЦСКА и Черно море?

-Ние ще играем мач за мач. В момента на преден план за нас е да направим много добър мач в събота срещу Славия. След това ще мислим седмица за седмица за мачовете, които ни предстоят. В момента ние на 100% сме концентрирани върху мача срещу Славия.

Берое се раздели с Годой и Севайос, притеснява ли ви, че нямате типичен централен нападател освен Вини Трибуле?

-В момента клубът продължава да работи в намирането на един или двама нови нападатели. Всички в клуба сме наясно, че ни липсва такъв тип футболист в момента. Трансферният пазар приключва в края на февруари. Ние работим, за да привлечем такъв тип нападател. Разбира се, най-важното е да вземем подходящия футболист, който ще може да ни помогне и да ни свърши работа. За нас е важно да увеличим качеството в Берое.

Берое е отборът с най-слаба атака в топ 10 отборите в първенството, ще се промени ли това през втория полусезон?

-Аз искам моят отбор да бъде много добре балансиран. Нападателите са първите защитници в играта. Те трябва да пресират добре в съперниковата половина. Защитниците имат отговорността да изнасят топката напред и атаката да започва от тях. Ние сме отбор, който трябва да изгражда един добър блок, за да може да се представяме добре и да постигаме добри резултати. За нас е важно да побеждаваме, защото и при победа с 1:0 се дават три точки. Трябва да достигнем добро число на реализирани голове от наша страна. Отборът работи много добре. Ние като отбор създаваме много голови положения, в същото време съперниците ни не достигат до толкова голови положения пред нашата врата и това е пътят. Вярвам, че ще подобрим значително представянето си в атака и в това число и отбелязаните голове. Не се притеснявам толкова много, защото отборът работи добре, създава голови положения, вкарва голове. Надявам се, че тази игра от подготовката ще я пренесем и във втория полусезон от първенството.

Може ли да очакваме още нови попълнения в Берое до края на месеца?

-Да, надявам се, че ще привлечем още нови попълнения. Вече казах, че се нуждаем от един или двама нови нападатели. Всички в клуба знаем, че ни липсват в този момент нападатели. Надявам се, че ще може да добавим играчи, които ще ни помогнат да вдигнем нивото на представяне. Аз съм много доволен от работата на всеки един футболист. Те работят много добре. Много отговорни са, мотивирани са. Искаме да пренесем всичко това на терена в официалните мачове, за да може Берое да постигне добри резултати.

Дамян Йорданов се завърна в Берое. Какво ви е мнението за него? В каква форма се намира и може ли да започне титуляр срещу Славия?

-Дамян Йорданов е футболист, който има много качества. Започна подготовката много добре. След това получи удар в глезена, който не му позволи да тренира на 100%, не взе участие в някои контроли поради тази причина. След това обратно намери своя ритъм в тренировките. Ние имаме големи очаквания към него. Той има необходимите качества, постепенно увеличава своята агресивност в играта, както и ритъмът на игра, Той може да ни помогне много. Очаквам да играе достатъчно минути през втория полусезон и да ни помогне за по-доброто представяне.

Какви цели са ви поставени от собственика Ернан Банато до края на сезона?

-Целта пред Берое е да си осигури участието в efbet Лига през следващия сезон по възможно най-бързия начин. През миналия сезон Берое е страдал много, борил се е до последно за своето оцеляване в елита. Надяваме се през тази година Берое да си гарантира оставането в групата много по-рано, по много по-спокоен начин. Ние гледаме нашите цели мач за мач. Надявам се, че отборът ще направи много силен втори полусезон. Трябва да постигнем много добри резултати първо в мачовете до края на редовния дял от шампионата. Целта е да завършим сред отборите от седмо до десето място. Знаем, че ще бъде много трудно, защото конкуренцията е сериозна. Концентрирани сме върху работата мач за мач, ден за ден. Мислим за следващия мач, за следващата тренировка. Трябва да бъдем силни в предстоящите мачове.

Първите четири мача от втория полусезон са много трудни. Може ли тези четири мача да променят кардинално сезона за Берое?

-За мен всички мачове са еднакво трудни. Няма нито един лесен мач. Ще дам пример с мача срещу Локомотив Пловдив. Гостувахме им, когато бяха първи и бяха на върха на представянето си. Ние имахме късмета да победим в тази среща. Победихме и Левски вкъщи. В същото време загубихме точки срещу някои отбори, които са под нас в класирането. Всички мачове са трудни. Всички отбори имат добри футболисти, много добри треньори. Именно заради в момента на 100% сме се фокусирали и мислим за мача срещу Славия. Славия е много добър отбор. Този отбор завърши 2023 година по много добър начин. В последните пет-шест мача на база представянето си са най-добрият отбор в лигата. Сега имаше дълга почивка, един месец подготовка и всички отбори сме в съвсем различна ситуация. Искам в събота да направим много силен мач, а след това ще мислим за следващите мачове.

Може ли да представите последния човек, който влезе във Вашия екип?

-Алехандро Сагерас. Той е работил в Райо Валекано. От няколко дни той е в моя щаб. Ще работи в школата, както и с втория отбор. Имахме нужда от още един човек в екипа, на тази позиция. За това дойде Алехандро, който ще ни помогне.

Община Стара Загора покри голяма част от задълженията на Берое

Община Стара Загора покри голяма част от задълженията на Берое

Към НОИ и НАП