Треньорът на Берое Хосе Луис Ачиари заяви, че вече е планиран следващия сезон със собственика на клуба Ернан Банато. Той сподели, че очаква на първата тренировка за старта на подготовката на 11 юни да присъстват всички футболисти с изключение на Себастиан Вия и на Вини Трибуле, който е с изтичащ договор. Ето какво каза аржентинецът пред Дарик радио.

Берое се събира за първа тренировка още на 11 юни

Берое се събира за първа тренировка още на 11 юни

Ачиари остава треньор на отбора

Г-н Ачиари какъв е коментарът Ви за изминалия сезон на Берое?

Сезонът завърши с постигната цел на клуба. Когато говорих за първи път с Ернан Банато, беше от три месеца в клуба, той ми каза, че целта пред клуба е да се опита да запази елитния си статут, като направим добър сезон и гарантираме мястото си в Първа лига много по-рано, а не както отборът беше страдал през миналия сезон, играейки бараж.

Истината е, че направихме добро представяне през редовния сезон. Не ни достигна един гол, за да се класираме в местата от седмо до десето. След това спечелихме следващите два мача във втората фаза, като по този начин три кръга преди края си гарантирахме оставането в лигата и постигнахме целта си. В последните три мача дадохме възможност да играят футболисти, които нямаха толкова много игрово време през целия сезон, както и на млади играчи. Като цяло сезонът е много добър. Имахме много неудобства, с които трябваше да се справим през сезона. Истината е, че съм много щастлив да завършим сезона по начина, по който успяхме да го направим.

Да погледнем към бъдещето, ще продължи ли Хосе Луис Ачиари да бъде треньор на Берое и през следващия сезон?

Вижте, ние с Ернан Банато се познаваме от дълго време. Още когато редовната част от сезона приключи, ние вече започнахме с Ернан да планираме новия сезон. Със спортния директор също така планираме следващия сезон. Вече имаме двама играчи, които клубът ще обяви своевременно. Но ние не спираме, а вече мислим за подобряването на състава в много аспекти. С други думи, диалогът с Ернан е постоянен и ние работим за бъдещето.

Какви са темите на разговорите Ви с Ернан Банато за бъдещето на клуба?

Ясно е, че след една година опит в тази страна, както за собственика, така и в моя случай като треньор, познанията ни за играчите, за лигата, за стадионите, какво е Берое, значението да бъдеш в този шампионат, за една година научихме много нови неща, които в началото на миналия сезон не знаехме в много аспекти. Сега вече имаме представа какво трябва да подобрим. Говорихме с Ернан за това, което направихме през този сезон, както на клубно ниво, така и на ниво треньорски щаб, както и на ниво футболисти. Една година натрупан опит ни дава представата за подобрение в много аспекти. Вече планираме тези неща за следващия сезон и ще се опитаме да ги подобрим.

Кога ще започне предсезонната подготовка и притеснявате ли се, че може да се повтори това, което се случи през зимата, когато подготовката на тима закъсня много и разполагахте с малко играчи?

Ето защо казвам за всичко, което преживяхме и се случи през изминалия сезон, че трябва да се усъвършенстваме и да се учим. И един от аспектите, които трябва да научим и да се подобряваме е, предсезонната подготовка да бъде направена навреме, за да успеем да стигнем пълноценно до първия мач за сезона. Това, което не се е случило в предсезонната подготовка през зимата, не се е случило. В крайна сметка и предсезонната подготовка през миналото лято е започнала по-късно, защото отборът участва в баража за оставане в лигата. През януари също започнахме по-късно поради проблеми и в тези аспекти трябва да се подобряваме. Нещата трябва да бъдат коригирани за предстоящия сезон. Имаме дата за началото на подготовката и тя е 11 юни, вторник. Ще започнем следобед.

ФИФА премахна санкцията на Берое

ФИФА премахна санкцията на Берое

Съобщиха от клуба

Ясно ли е вече къде ще се проведе предсезонната подготовка на Берое?

Има два варианта, които обмисляме. Едното място е там, където отборът се е подготвял през миналото лято (б.р. Поморие). И още едно друго място, което се обмисля в планината, където ходят много български отбори (б.р. Банско). Имаме тези две предложения на масата и ще преценим.

Имате ли яснота относно състава и играчите, на които ще разчитате за следващия сезон? Кои играчи ще останат и кои ще си тръгнат?

Всичко много зависи от движението на трансферния пазар. Всички играчи имат договори с клуба, с изключение на Вини Трибуле, чийто договор изтича. Всички останали имат договори с отбора. Оттам нататък трябва да видим как ще се движат нещата на пазара, за да може клубът да направи тези ходове, които са му нужни. Ясно е, че всички отбори ще добавят нови играч, и Берое също трябва да се подсили.

Може ли да кажете със сигурност кои играчи няма да останат в Берое?

На този етап единствено Вини Трибуле няма да остане. Всички останали имат договори и трябва да присъстват на първата тренировка за сезона. След това вече ще преценяваме и ще взимаме решения за окомплектоването на състава за следващия сезон.

Как можете да замените играч като Себастиан Вия, който се очаква да бъде трансфериран?

Трябва да сме реалисти. И реалността е, че той има договор с нас днес. Но той е футболист, от който се интересуват много отбори. Не само в България, но и в други страни. Реалността е, че Берое много трудно ще го задържи.

Следващият сезон няма да може да разчитате и на Вини Трибуле. Как ще разрешите този голям проблем, който се очертава в атака, тъй като Берое ще остане без двамата си най-добри голмайстори?

Хубавото е, че трансферният пазар се отваря. И там спортното ръководство заедно с клуба ще трябва да работят и да се движат добре, за да заместим двама футболисти, които през изминалия сезон отбелязаха 13 гола - Трибуле вкара 8, а Себастиан - 5. Имаме много цели. Във всички отбори има изявени играчи, които е нормално по един или друг начин да напуснат. Работата на клуба е да се опитва да поддържа добро ниво и да се подобрява. Така че нашата цел е, нивото на отбора да продължи да бъде много конкурентно.

Моето мнение е, че отборът създаваше голови положения, но големият проблем беше в тяхното реализиране. Берое завърши сезона с много малко отбелязани попадения. Ще успеете ли да решите този проблем за следващия сезон?

Да, съгласен съм с това, което казваш. Отборът създаваше много голови ситуации, но ефективността не беше висока. И това е един от аспектите, които трябва да подобрим. Трябва да направим така, че отборът да може да вкарва голове от втора линия, тъй като попаденията бяха много изразени от нападателите. И Вия, и Трибуле, както Политино, а и Леандро Годой, докато беше в отбора. А нашите футболисти от втора линия пропуснаха много добри голови положения. Трябва да се подобряваме в това отношение, за да продължим да бъдем още по-конкурентноспособни.

Футболисти като Дамян Йорданов, Стефан Гаврилов, Викторио Вълков влизат ли във вашите планове за следващия сезон?

Да, те са футболисти, които имат договори с клуба. И оттам нататък ще видим как върви пазарът. Викторио направи много добър край на сезона. Повикан бе в националния отбор на България U19. Той върши много добра работа. Стефан също участва в много от мачовете ни през целия сезон. Той е футболист, който харесвам. Дамян се завърна в Берое и участва в някои мачове, след това излезе от състава. Беше му малко трудно да поддържа конкурентно и високо ниво на Първа лига. През втория полусезон гледахме да не ползваме играчи от втория отбор, защото той се опитваше да се спаси от изпадане. Отборът, където треньор е Веско. Не взимахме играчи от него, за да може да бъде конкурентноспособен тима и да може да запази мястото си в Трета лига, което за съжаление не се получи. Но поради тази причина не разчитахме на играчи от втория отбор, защото се бореха да не изпаднат. Има футболисти като Сисо (б.р. Станислав Йовков) и като Миро (б.р. Мирослав Георгиев), които имат добро бъдеще. Надявам се да могат да напреднат през следващата година.

Берое може да oстане без треньор

Берое може да oстане без треньор

Ето защо

През последните дни се появи информация, че Берое проявява интерес към играча Хуан Мануел Ариас от гръцкия Диагорас Родос?

Аз съм треньор, който тренира футболистите, които спортното ръководство ми осигурява. Оттам нататък се надявам отборът да бъде конкурентен. Моята задача е да извлека най-добрите резултати от всеки един от играчите. Но пак ще повторя, че не съм аз този, който подписва с футболистите.