Днес завършват четвъртфиналите на мъжкото Световно първенство по баскетбол в Китай.

От 14:00 часа е голямото шоу САЩ - Франция, което ще бъде предавано по БНТ HD. Според специалистите това е нещо, като предварителен финал и победителят от него става главен фаворит за завоюване на трофея. Американците са шампиони от последните два Мондиала, но сегашният им тим не е съставен от най-големите звезди и показва колебания в някои срещи.

Аржентина е първият полуфиналист на Световното първенство по баскетбол в Китай

Аржентина е първият полуфиналист на Световното първенство по баскетбол в Китай

"Гаучосите" се справиха с постоянния претендент за медали Сърбия

Франция беше в една квалификационна група с България и загуби една от срещите си срещу "лъвовете". "Петлите" допуснаха драматична загуба от Австралия в последните секунди и се натресоха на САЩ. Преди 3 години в на Олимпиадата в Рио де Жанейро американците се наложиха трудно със 100-97, а тогава съставът им беше от много по-висока класа.

Австралия ще играе от 16:00 часа с Чехия. Баскетболистите от държавата-континент са нещо като скрит фаворит за титлата. Те победиха САЩ в приятелски мач преди шампионата, а сега са един от четирите непобедени отбора в турнира. Те имаха някои проблеми в мачовете си с по-непретенциозни съперници.

Чехите са приятната изненада. Те също бяха в една група с България и успяха да ни победят и двата пъти много трудно. Никой не ги слагаше в сметките, но те успяха да сюрпризират Бразилия и след минимална загуба от Гърция влязоха в Топ 8.

Най-добрите 2 европейски отбора ще се класират за Токио 2020. Испания е вече на полуфинал и е фаворит за едната квота. Ако Франция и Чехия спечелят днешните си мачове битката продължава. При победа само на един европейски тим, той ще се присъедини към Испания. Ако САЩ и Австралия продължат напред, тогава плейофите за пето място ще определят втория европейки отбор.

До сега за игрите догодина участие си осигуриха: Япония, САЩ, Аржентина, Австралия, Нигерия и Иран. Последните 4 квоти ще бъдат разпределени в допълнителни квалификации.