Латвия елиминира европейския шампион Сърбия на провеждащото се в Чехия европейско първенство по баскетбол при дамите. Баскетболистките на прибалтийската държава победиха с 75-70 и лишиха бронзовите медалистки от Рио 2016 от участие на световното първенство догодина.

Европейското първенство по баскетбол при дамите навлиза в решителна фаза

Европейското първенство по баскетбол при дамите навлиза в решителна фаза

Шампионките от Сърбия се спасиха от отпадане

Другата изненада е победата на Гърция над Русия с 62-58. Нашите южни съседки направиха много силна трета част, която спечелиха с 22-4. Така те поведоха с 50-38 и успяха да запазят част от преднината си до края. Двата отбора бяха в една квалификационна група с България. Тогава рускините не допуснаха загуба.

В останалите два плейофа за попълване на четвъртфиналите Италия победи Унгария с 49-48, а Словакия разгроми Украйна с 82-62.

Днес е почивен ден. Утре в Прага ще се играят четвъртфиналите: Белгия - Италия, Турция - Гърция, Испания - Латвия и Франция - Словакия. Фаворити за финал са Испания и Франция.

Първите пет отбора с изключение на Испания ще се класират за световното първенство догодина. Пиринейският отбор ще бъде домакин и ще участва по право.

Снимка 300228

Източник: fiba.com