БФБаскетбол отстрани ЦСКА за две години от Националната Баскетболна Лига. Това стана ясно на свиканата от централата пресконференция, на която присъстваха президентът на федерацията Михаил Михов, изпълнителният директор Иван Ценов, юристът Елеонора Рангелова и генералният мениджър на Лигата Стефан Станев.

Ръководителите на баскетбола у нас изразиха мнението си по повод скандала с ЦСКА и оттеглянето на „червените" от шампионата и от турнира за Купата. Посочени бяха и евентуалните мерки за предотвратяване на подобни инциденти в бъдеще.

По регламент заради напускането на първенството и турнира за Купата на България, ЦСКА отнася тежко наказание. Клубът загубва състезателни права в Националната Лига и в евротурнирите за 2 години. Губи 25 000 лева депозит и 3150 лева за съдийски такси. Част от тези пари ще бъдат използувани за неизплатените заплати на Георги Давидов и Людмил Хаджисотиров от миналата година.

Освен това на клуба е наложена глоба в размер на 50 000 лева (по 25 000 за Лигата и за Купата), които трябва да се платят директно на БФБ. Спрени са всички финансови средства, които ДАМС отпуска в края на годината. Анулирани са всички резултати от мачовете на ЦСКА през сезона.

Михаил Михов засегна въпроса за отношенията между федерацията и съответните клубове. Той направи и някои предложения, с които да бъдат гарантирани правата на състезатели и треньори.

От всички клубове ще се изисква да представят договорите със състезателите и треньорите в Националната баскетболна лига. Клубните шефове ще трябва в края на месеца да внасят в лигата документите за платени трудови възнаграждения. Ще се прави списък от състезатели и треньори, който да се представи в НОИ и НАП за да се проверяват осигуровките.

Михов ще предложи на УС на БФБ да бъде увеличен депозитът, който клубовете внасят за участие в Лигата.

БФБ от своя страна ще поиска ДАМС да й даде право да упражнява контрол върху експлоатацията на спортните зали, отдадени за ползване от баскетболните клубове.

Въпросът с молбата на Блакан не стои на дневен ред и включването на тима в Лигата е нелогично, смятат от ръководството.