Бившият национал на България и екскапитан на баскетболния ЦСКА Георги Давидов надали има нужда от детайлно представяне. През последните години състезателят се наложи като един от най-стабилните професионалисти в българския шампионат, а през есента на 2008-а взе решение да пробва късмета си в чужбина. Давидов започна шампионата в четвърта дивизия на Франция, но приключи сезона в първодивизионния швейцарски Лозана Баскет. Броени дни след завръщането си в България Георги Давидов бе любезен да отговори на въпросите на репортер на Topsport.bg.

- Впечателнията ти от изминалия сезон, който премина в първенствата на Франция и Швейцария?

- Като цяло съм доволен. В изминалите 8 месеца натрупах допълнителен опит и то в чужбина. Не само видях какво е да играеш в четвърта лига във Франция, но и успях да разбера доколко професионално може да бъде изграден един баскетболен клуб в по-долните дивизии на тази страна. Много доволен от оношението, което демонстриаха от ръководството на клуба към мен. За съжаление не успяхме да постигнем целта си. Допуснахме загуби от доста по-слаби от нас отбори, поради което останахме без шансове за плейофите. Това бе и причината да се разделим по взаимно съгласие с Андрезийо. За мое щастие веднага излезе оферта от швейцарския Лозана, която приех и довърших шампионата в първенството на местната LNA.

- С екипа на Лозана игра плейофи. С какво се характеризираше престоя ти в Швейцария?

- Там нещата определено бяха по-различни отколкото във Франция. Не само поради факта, че реално се преместих от четвърта в първа дивизия. Атмосферата в тима беше много добра. Аз лично бях добре приет и старши-треньора на състава залагаше изцяло на мен. Успяхме да влезем в плейфоите, в които отпаднахме от най-силния швейцарски отбор в момента - Вакайо, който се класира първи в редовния сезон, а наскоро спечели и Купата на Швейцария.

- Каква съпоставка би направил между шампионата на четвърта дивизия на Франция и българското първенство, в което се състезаваше до края на миналия сезон?

- От чисто организационна гледна точка нещата трудно могат да бъдат съпоставени. Преминал съм през доста отбори и мога да кажа, че малко клубове в България могат да предложат условия, подобни на тези в Андрезийо. Като баскетбол обаче не мога да си кривя душата, че във Франция имаше случаи да играем срещу отбори, които си бяха направо на аматьорско ниво. По принцип в четвърта лига има няколко класни тима, но присъстват и доста състави на ниско ниво. От друга страна, като стил, самият баскетбол е по-различен. Трудно се печели именно срещу такива състави, които не само няма какво да губят, но и не играят градивен баскетбол. Налице са обаче и отбори, които спокойно могат да се състезават в българския шампионат и да поддържат място в средата на таблицата. При всички положения обаче, ако получа ново предложение от Франция, ще приема, стига да става въпрос за отбор от по-горните дивизии. Причината е, че ми допада обстановката, начинът на мислене и методиката на работа.

- Каква е оценката ти за нивото на швейцарския шампионат?

- Независимо от факта, че бях за по-кратко време в Швейцария, с екипа на Лозана имах възможност да играя срещу най-силните местни отбори. Впечатленията ми са, че се играе доста атлетичен баскетбол. Това се дължи най-вече на факта, че в този шампионат играят доста американци. Самата LNA е доста привлекателна за играчи отвъд Океана, тъй като срещите от нея се наблюдават от скаути на едни от най-силните европейски първенства като това на италианската Серия А1, испанската Liga ACB, както и френската PRO A. Като цяло в Швейцария има много класни отбори, които тепърва ще се представят страната в евротурнирите. От следващия сезон отново по един отбор ще играе в EuroCup и турнира EuroChallenge. Баскетболът в тази страна тепърва ще се развива, така че очаквам в следващите години първенството да стане още по-силно.

- Имаш ли вече предложение от Лозана да останеш в тима и през следващия сезон?


- Все още не знам дали ще остана в отбора. Не съм получил конкретно предложение, но това се дължи и на факта, че се очакват промени в трансферния правилник в Швейцария и по-конкретно относно статута на чужденците. От тази гледна точка е още рано да се каже дали ще продължа кариерата си в Лозана Баскет. В случай, че получа оферта от тима и за следващия сеозн, бих приел да продължа кариерата си там. Честно казано, освен първенството, доста ми допада и страната, така че с удоволствие бих продължил кариерата си в Швейцария.

- В случай, че за теб няма оферти от чужбина през това лято, би ли се върнал в България?

- Винаги съм заявявал, че българския шампионат не е затворена страница за мен, но ако получа по-изгодно предложение от чужбина, ще предпочета да играя зад граница.

- Единодушно е мнението, че през настоящия сезон българското първенство е по-интересно от миналата година. Успя ли да следиш по някакъв начин нашия шампионат, докато бе в чужбина?

- Успях до известна степен да следя случващото се в българския шампионат. Не мога да кажа дали в момента Лукойл Академик е по-слаб от други години, но със сигурност се наблюдава сериозно израстване на останалите отбори. На "студентите" със сигурност няма да им леко до края на първенствово. Аз като бивш играч на клуба, след като вече ЦСКА не същестува, ще стискам палци за Лукойл Академик и ще се радвам отново да спечелят титлата. Що се отнася до другите състави в първенството за мен голямата изненада тази година е Рилски спортист. Приятно изненадан съм от демонстрираното от тима и реално успехите, които регистрира през тази година. Отборът от Самоков израстна за много кратко време и ето че вече е шампион на Балканската лига. Също така при Левски има доста положителна промяна. Отборът прави много силен сезон и напълно заслужено спечели Купата на България. Евроинс Черно море демонстрира също много високи амбиции в дългосрочен план и ще се радвам ако ги реализират в следващите години. Спартак (Плевен) винаги си е бил водещ фактор в първенството и ако трябва да обощим, като цяло нивото е много по-високо от миналата година.

- Какво е мнението ти за нов турнир, какъвто е Балканската лига?

- Определено към настоящия момент такава надпревара е само от полза за българския баскетбол. И трите отбора от нашето първенство - Рилски спортист, Левски и Евроинс Черно море реално нямаха друга възможност, поне през този сезон, за участие в европейските клубни турнири. В Балканската лига бе идеална възможност да премерят сили с чуждестранни тимове от региона. Така и отбори се обиграват, а и самите играчи добиват по-високо самочувствие. Мое лично мнение е, че през следващата година Балканската лига ще представлява още по-силна надпревара.

- Като бивш капитан на ЦСКА какво според теб трябва да се направи, за да бъде възстановен баскетболният клуб на "червените"?

- Темата "ЦСКА" е изключително болезнена за мен, не само поради реалното разпадане на клуба, но и покрай всичко, което се изписа и изговори през последната година. Честно казано нямам желание вече да коментирам подобен въпрос. Единственото, в което съм сигурен и вярвам е, че баскетболна България има нужда от ЦСКА.

- През тази година България ще участва на Евробаскет 2009 в Полша. Отново, както и на Европейското първенство през 2005 година, сме в предварителна група с Турция и Литва. При предишното ни участие ти бе част от националния тим. Какви са очакванията ти от предстоящия най-голям баскетболен форум на Стария континент?


- Вече няма слаби отбори, така че какво ни е отредил жребия като съперници, надали е от чак такова значение. За мен по-важното е, че в момента България играе с високо самочувствие. Промяната в стила и поведението на отбора е очевидна. Изключително важно е, че начело на националния отбор е авторитет като Пини Гершон. Резултатът бе очевиден за всички - класирахме се за Евробаскет 2009. Оттук нататък остава да демонстрираме тази игра, която показахме и по време на квалификациите. Много ми се иска да преминем поне първата фаза на шампионата и аз вярвам в момчетата, че са в състояние да го постигнат. Дори обаче да не се случи, израстването е налице. Трябва да разсъждаваме положително и да сме наясно, че нищо няма да се случи бързо. За всяко хубаво нещо е необходимо време и трябва да подходим с търпение. Убеден съм, че България ще се представи на високо ниво в Полша.

- Как можем да изненадаме състави като Турция и Литва?

- Като изключим спортно-техническите аспекти считам, че можем да изненадаме класните отбори, които безспорно ще присъстват на Евробаскет 2009, с българския дух и характер за победа. За съжаление, по един  или друг начин, често пъти го потискаме, но мисля, че е време да го демонстрираме с пълна сила. В случай, че успеем, надали има някой, който може да ни спре да постигнем целите си.

- Кои според теб са изявените фаворити в предстоящите плейофи на НБА?

- Никога не съм имал изявен фаворит, особено когато става въпрос за плейофи в най-силното първенство в света. При всички положения отново ще бъде доста интересно. Кливланд Кавалиърс правят много силен сезон, но тази година ще бъде истинско изпитание за "ЛеБрон Джеймс и компания" да докажат себе си. Един от най-добре окомплектованите и стабилни отбори си остава Лос Анджелис Лейкърс, който е безспорен фаворит, но не трябва да бъде пренебрегван и актуалния шампион Бостън Селтикс.