Турският футболен Хатайспор, който изгуби своята звезда Кристиан Ацу миналия месец по време на разрушителните земетресения, се надява да поднови тренировки през юли и август.

"Целият град сега е зает с разчистване на развалините", каза вицепрезидентът на клуба Айдън Токсоз пред ДПА. Той добави, че всеки опит за подновяване на дейността преди тези месеци е невъзможен заради разрушенията в град Антакия.

Съоръженията за тренировки са повредени и някои футболисти са прехвърлени временно в други отбори, за да поддържат форма. Хатайспор, заедно с другия клуб от югоизточната част на страната Газиантепспор, преустановиха участието си в турската Суперлига след земетресенията.

Клубът е финансово съсипан, като целият му годишен бюджет от 18 милиона долара е загубен. Турци, живеещи в Европа, предложиха финансова подкрепа.

Стадионът на Хатайспор, където ганаецът Ацу вкара победен гол преди малко повече от един месец, сега служи като временен подслон за бездомни хора.

Голът на Ацу от пряк свободен удар дойде при победата 1:0 срещу Касъмпаша на 5 февруари.

"Тогава целият град полудя, всички бяха толкова щастливи, защото победата засили надеждите ни да останем в лигата", каза още Токсоз.

Часове по-късно Кристиан Ацу, подобно на десетки хиляди други хора, беше затрупан под развалините на сградата, в която се намираше по време на природното бедствие. Смъртта му беше потвърдена след почти две седмици в неизвестност - на 18 февруари.

Земетресението доведе до огромни страдания в Турция и Сирия и също засегна много спорта.

Стивън Джерард поема шампиона на Турция

Стивън Джерард поема шампиона на Турция

Турският тим обмисля няколко варианта за нов наставник