Независимата работна група, която беше назначена да следи прогреса на Русия в борбата с допинга, докладва пред Съвета на Международната федерация по лека атлетика (IAAF), че има напредък в определени области, но тепърва много проблеми трябва да се решават през следващата година. Това означава, че забраната за международно участие на руските лекоатлети ще остане в сила поне до февруари 2017 г. Има обаче голяма вероятност състезателите на "сборная" да пропуснат и световното първенство в Лондон през август.

Русия беше изключена от международната атлетика през ноември 2015 г., когато доклад на независима комисия на Световната антидопингова агенция (WADA) установи държавно организирана и спонсорирана схема за прикриване на положителни проби.

По-рано тази година Спортният арбитражен съд в Лозана потвърди забраната и руските атлети не бяха допуснати до олимпийските игри в Рио де Жанейро.

"Руската федерация по лека атлетика постигна още по-голям напредък от юни насам, включително с въвеждането на образователни модули за борба с допинга и осигуряване на съдействие на руските власти и парламента за криминализирането на предлагането на допинг продукти", каза на пресконференция Руне Андерсен, ръководител на независимата работна група.

"Остава обаче един ключов проблем - как ще се гарантира, че IAAF и Руската антидопингова агенция ще извършват допинг контрол, без да им се оказва външна намеса. Това е възлов елемент за реабилитирането на руската атлетика", допълни норвежецът.

Президента на IAAF Себастиан Коу заяви, че е доволен от прогреса на руската атлетика в борбата с допинга, но по думите му "все още имат да свършат доста работа, за да си върнат публичното доверие".

"Работната група ще отиде в Москва през януари, за да проследи какъв ще бъде отговорът и напредъкът след втората част от доклада на Ричард Макларън, който трябва да излезе на 9 декември", обясни Коу.