Световната атлетика съобщи в сряда, че няма да допуска състезатели от Русия и Беларус в своите състезания, въпреки че Международният олимпийски комитет препоръча подобна мярка.

"Няма никаква промяна позицията на Световната атлетика, която бе потвърдена и на срещата на ръководството миналата седмица.

Що се отнася до решението на МОК от вторник, отговорност е на съответните национални федерации да решат какво да правят", заявиха от световната лекоатлетическа организация.

Томас Бах: Санкциите срещу спортистите от Русия и Беларус остават в сила

Томас Бах: Санкциите срещу спортистите от Русия и Беларус остават в сила

Ето какво каза още той

През миналата седмица Световната атлетика реши да отмени наказанието на Руската атлетическа федерация във връзка с употребата на допинг от страна на местните спортисти, но в същото време удължи санкцията срещу състезателите от Русия и Беларус заради участието на двете страни във войната срещу Украйна.

Мярката бе подкрепена и от Европейската атлетика.

Миналата година МОК предложи пълна забрана за участие на спортистите от Русия и Беларус - мярка, която бе подкрепена и от Световната атлетика.

Кличко: Бах служи на руските интереси

Кличко: Бах служи на руските интереси

Остри критики към МОК заради предложението за връщане на руснаци и беларуси

Във вторник МОК прие смекчаване на тази позиция, като препоръча спортистите от Русия и Беларус да бъдат допускани до състезания, но като неутрални участници, тоест без знаме и химн, както е например в момента в тениса.