Участниците в тазгодишното издание на плевенския маратон ще надхвърлят 500 души от 20 страни. Между тях попадат такива от Япония, Буркина Фасо, Непал, Нигерия, САЩ, Великобритания и традиционно силно участие от Румъния, откъдето тази година ще се включат и доста доброволци.

 

Маратон "Плевен" ще се проведе при следната програмата: на 21 май (неделя), стартът на маратона, полумаратона и щафетата е точно в 9:00 ч. В 9:15 е стартът на кроса "Аз мога", а в 9:45 е стартът на детския маратон. В 10:30 ще се случи награждаването на победителите в кроса и детския маратон, а от е 14:00 - награждаването на победителите в полумаратона, маратона, щафета и детския маратон.

Абедлади Таяр спечели маратона на Варна

Мароканец спечели маратона във Варна

Той финишира с време 2:20:32 часа

Последният, специално предназначен за най-малките любители на активния начин на живот се провежда втора поредна година и обхваща 3 възрастови групи (6-8 г., 9-10 г. и 11-12 г.). И тази година всеки финиширал малък маратонец ще получи специален медал и вкусотии, информират организаторите.

Маршрутите на маратона - 42.2 км, полумаратон - 21.1 км и щафета 2х10.5 км са сертифицирани, добре маркирани, осигурени и обезпечени с подкрепителни пунктове. Трасето включва разнообразие от градска среда, парк и шосе. Стартът и финалът ще са в центъра на града пред мавзолея, а самият маршрут минава през основните забележителности в и около Плевен - мавзолея, централната част, парк Кайлъка, историческият мост до с. Ясен.