Две от звездите на световната атлетика ще участват в маратона в Ню Йорк. Кенийците Уилсън Кипсанг и Мери Кейтани ще се завърнат в САЩ, за да защитават титлите си в маратона с надеждата, че победи в неделя ще им гарантират участие на Олимпийските игри в Рио да Жанейро догодина.

Бронзовият олимпийски медалист Кипсанг ще участва на първия си маратон от Световното първенство в Пекин през август, където се отказа заради изтощение.

"Тренировките ми вървят много добре и се надявам да направя добро състезание в Ню Йорк. Надявам се времето да бъде по-благоприятно от това в Пекин, където беше много горещо и имаше висока влажност. Обичам да бягам в Ню Йорк. Мисля, че трасето ми пасва много добре", сподели Кипсанг пред АФП преди да замине за САЩ.

Бившият световен рекордьор Кипсанг е фаворит за победата при мъжете в неделя.

Кейтани пък ще има трудна задача при дамите. Тя ще се изправи срещу победителката от тазгодишния маратон на Лондон Тигист Туфа. 33-годишната Кейтани пристига в Ню Йорк като победителка от полумаратона в Нюкасъл през септември, когато финишира за 1:07:32 часа.