Александра Начева беше избрана за "Изгряваща звезда на Балканите" за 2018 година. Това беше обявено на церемония в гръцката столица Атина.

ИААФ почете с почетни плакети 12 легенди на леката атлетика

ИААФ почете с почетни плакети 12 легенди на леката атлетика

Постижение на Джеси Оуенс беше отбелязано в Ан Арбър, Мичиган

Начева стана световна шампионка за девойки до 20 години в Тампере (Финландия), макар че все още е 17-годишна. Малко по-късна талантливата българка грабна златото на зимните младежки Олимпийски игри в Буенос Айрес (Аржентина). Тя стана сребърна медалистка на Европейското първенство до 18 години в Гьор (Унгария).

На балканско ниво Александра взе титли в зала в София на първенство до 20 години на троен скок и в Истанбул до 18 години на скок на дължина и на троен скок.

Постижението от 14.18 метра от Световното първенство е най-добро в света за годината за девойки под 20 години и европейски рекорд до 18 години. С това постижение тя получи квота за участие на Европейското първенство в Берлин.

Снимка 385687

Източник: Фейсбук

Преди година тази награда беше за бегачката на средни и дълги разстояния Лиляна Георгиева.

За "Изгряваща звезда на АБАФ" при юношите за 2018 година беше определен Михайло Кохан (Украйна), който спечели европейската титла на чук, тежащ 5 кг при юношите под 18 години с 87.82 метра , световен рекорд за тази възраст. Седмица по-късно Михайло стана вицешампион на света при по-големите с чук, тежащ 6 кг, а на младежките олимпийски игри в Буенос Айрес, Аржентина стана шампион.

И в трите състезания основен конкурент му беше българинът Валентиян Андреев, който завърши втори в Гьор и Буенос Айрес, а в Тампере се класира за финал.

За атлет и атлетка на АБАФ при мъжете и жените бяха обявени Рамил Гулиев (Турция) и Параскеви Папахристу (Гърция).