Президентът на новосформирания треньорски синдикат в България Цанко Цветанов сподели, че първото заседание се очаква да бъде през месец юни, след като бъдат оправени всички документи по регистрацията.

"Все още имаме проблеми от регистрационно естество и затова още не функционираме. След края на сезона всичко ще е по-спокойно и тогава ще се съберем на първото ни заседание, заяви Цветанов, който добави, че през около два месец специалистите В последните години трудът на наставника е подценяван и омаловажаван. - Треньорите не получаваха достатъчно подкрепа, а се искаше от тях да правят чудеса."

Помощник-треньорът на Левски сподели, че трябва да се наблегне и на квалификацията на самите наставници, за да се подобри и нивото на футбола ни. "Без добри и квалифицирани треньори няма да има добър футбол в България. Всички омаловажават труд на специалистите. Ние доста изоставаме от другите държави в Европа в това отношение. Досега наставниците бяха между чука и наковалнята и те бяха използвани от доста хора
да измиват ръцете си с тях в определени моменти", заяви Цанко.

Той допълни, че всички треньори трябва да работят на спокойствие, ако се искат големи резултати от тях. "Надявам се, че всички хора, свързани с футбола у нас, ще разберат, че трябва да се даде повече свобода на наставниците и така ще се постигнат по-големи успехи.

Ако върху някой треньор се оказва натиск и му се бъркат в работата, няма да има желаните успехи", добави Цветанов. Той каза още, че сам няма да може да промени нищо като шеф на синдиката, затова ще черпи опит от другите синдикати на треньорите в Европа. "Ще черпим опит от всички страни в Европа. Имам много добри познанства в Германия и Шотландия и затова планувам пътуване до тези страни, за да видя как действат техните синдикати", сподели Цветанов и обясни още, че треньорите ще бъдат защитавани от
юридическа кантора, с която синдикатът ще подпише договор.

- Всеки член на синдиката ще бъде юридически защитен. За да стане един треньор член на синдиката, трябва да попълни един формуляр и да плаща членски внос всеки месец, който ще е минимална такса."

Цветанов се надява да срещне и подкрепата на БФС в работата на синдиката. "Ролята на БФС също ще е голяма в нашата работа и мисля, че ще имаме пълна подкрепа от футболната ни централа. Не се съмнявам, че ще намерим общ език с тях, защото те също имат интерес от подобна институция", каза Цветанов.

Също така се разбра, че се обмисля създаването на минимален финансов праг при подписването на договорите на треньорите. "Практиката в момента наставниците да сключват трудови договори на минимално възнаграждение не е от полза и ще излезем с предложения относно този казус", завърши шефът на треньорския синдикат.

Легендарният нападател на Левски Павел Панов пък смята, че на първо време трябва да се регламентира заплащането на треньорите у нас от синдиката. "Трябва да се формират точните идеи и цели на синдиката. Трябва да се видят правата и задълженията на треньорите и после тяхната защита. Всичко минава през договорите на самите наставници и тяхното отношение с ръководството на клубовете. Смешно е един треньор да получава 100 или 200 лева заплата, като средното възнаграждение в България е по-високо. Трябва да има един минимум на заплащане. Върху това трябва да се помисли добре", каза Панов.

Той е много доволен от създаването на този синдикат. "Приветствам идеята за такъв синдикат на треньорите. Трябва да се върне престижът на наставниците.

Малко закъсня учредяването на подобна институция. Футболистите ни изпревариха в това отношение и преди това създадоха синдикат на играчите. Но, както се казва, по-добре късно, отколкото никога", сподели легендарният нападател на "сините". Панов смята, че трябва да се наблегне сериозно и на обучението на самите треньори.

"Не може специалистът да се ръководи от некомпетентни хора. Другото, на което трябва да се обърне внимание, е подготовката на наставниците. Авторитет се гради с много работа, за която е нужна сериозна подготовка. Това, което беше досега, трябва да се промени. Трябва да се даде шанс на наши млади треньори да растат в професията и да получат нужната квалификация. Не може да бъде един треньор авторитетен, когато го назначава даден президент, защото са приятели, а преди това въпросният е въртял плод и зеленчук. Вместо сега да говорят дали националният селекционер да е българин или чужденец, ръководството на БФС трябваше да се ориентира и да каже - той ще е българин. Имаме треньор на миналия век - Димитър Пенев, има и други, млади специалисти, които имат вече стаж", каза Панов.

Той добави, че трябва да се изчистят доста отношенията между треньорите и футболните шефове. "Президентите на клубовете си имат съвсем различни задължения, свързани с клуба. Те не трябва да отговарят за това как е играл отборът. Шефовете на клубовете могат да говорят за това как се управлява самият тим", добави Панов. Според него, ако се върне авторитетът на родните треньори, след време може да се стигне и наши наставници да се котират добре в чужбина.

"Затова трябва да работи синдикатът - за връщане реномето на българските специалисти", смята Панов. Според "синята" легенда след сформирането на синдиката треньорите ще се чувстват много по- защитени. "С този синдикат треньорите ще се чувстват по- спокойни. Всеки треньор, когато подписва договор и не е сигурен в нещо, ще може да се обърне към синдиката и да получи помощ", завърши Панов.