За първи път, откакто съществува анкетата за Най-добър спортист на месеца, две номинациии и общо трима спортисти са с равен брой гласове. В класацията за октомври начело в запитването, организирано от в. "Топспорт" и сайта Топспорт.бг, са сребърният ни медалист от Световното по спортна гимнастика в Дания Йордан Йовчев и шампионите по фигурно пързаляне от Хартфорд Албена Денкова и Максим Стависки (с по 36%).

Първенците водят убедително пред втория в подреждането - шесткратния носител на Световната купа по плувен маратон Петър Стойчев (18%). След тях остават първата ни ракета Цветана Пиронкова (4%), състезателят ни по автомобилизъм Крум Дончев (1%) и тройната ни олимпийска медалистка по шорттрек Евгения Раданова (1%).

При футболистите, играещи в България, с малко предимство лидер е младата надежда на столичните "железничари" Цветан Генков с 33%. Само на 2 процента след него се нарежда друга изгряваща звезда - авторът на хеттрик в мача на юношеските ни национали до 19 години срещу Казахстан Лъчезар Балтанов (31%). Трети остана румънският голмайстор на ЦСКА Еуген Трика (27%), а след него е скандалният офанзивен халф и кандидат-младоженец от Литекс Ивелин Попов (7%).

В категорията Най-добър български футболист, играещ в чужбина, с внушително предимство пред останалите сте избрали белстящия с изявите си за Тотнъм Димитър Бербатов (45%). Второто място си поделят бойкотиралият националния отбор Стилян Петров (Астън Вила) и тежко контузилият се "спасител" на "трикольорите" Мартин Петров (с по 18%). След тях сте подредили съответно вратаря на турския Кайзериспор и представителния ни тим Димитър Иванков (14%), нападателя на Ювентус Валери Божинов (2%) и халфа на Хановер Чавдар Янков (1%).

Сред отборите заслужено на първо място с 33% от гласовете сте класирали родния волейболен шампион Левски Сиконко, който записа важна победа над италианския първенец Лубе Банка (Мачерата) в мач от груповата фаза на Шампионската лига "Индезит". Втори с 26% е баскетболният ЦСКА (мъже), който не допусна загуба в изиграните седем кръга от родното първенство. След възпитаниците на израелския треньор Яков Джино са юношеските ни национали до 19 години (10%), баскетшампионите Лукойл Академик (9%) и нежният вариант на баскетармейците - "червените ангели" (5%).

За най-добър треньор за изминалия месец вие, читателите на в. "Топспорт" и сайта Топспорт.бг, сте избрали българския наставник на Грасхопър Красимир Балъков (51%). Втори е селекционерът на волейболните ни национали и треньор на Левски Сиконко Мартин Стоев (43%). Следват го Георги Божков (ЦСКА-жени) - 2%, Борис Ангелов (юноши до 19 години) и Гьоко Хаджиевски (Вихрен) с по 1%.

В негативната класация Спортен гаф на месеца печели скандалът с върнатите автомобили и неразбориите в родната федерация по гребане (39%). След него се нарежда отказът на капитана Стилян Петров да играе за националния ни отбор по футбол, докато тимът бъде воден от селекционера Христо Стоичков (33%). На трето място по гласове е сензационното намерение на европейската ни шампионка от Гьотеборг - лекоатлетката Ваня Стамболова да се състезава за Турция (16%), а с най-малък вот е гафът около ударения с бутилка съдия на плейофа между младежките национали на България и Белгия (10%).