Президентът на Професионалната футболна лига Валентин Михов, методистът към УЕФА Борислав Александров и бившият топ рефер Костадин Гергинов бяха поредните гости на  третото издание на кръгла маса „Топспор”, организирана от сайта Топспорт.бг и вестник "Топспорт", с подкрепата на Еврофутбол. Тема на разговора бе, моментното състояние на българското съдийство.

"Аз винаги съм се борил за просперитета на родните съдии, и съм се гордял, когато българин, а не някой си чужденец свири големите дербита на България", заяви Михов, запитан, какво мисли за това, че чужди арбитри ръководят български мачове.

Президентът на Професионалната футболна лига за пореден път изказа позиция, че трябва да се инвестира в бъдещето. А това са младите и перспективни, необвързани с никой клуб арбитри. За пример Михов даде съседна Румъния, която въведе този принцип още преди пет-шест години.

"Видяхме колко струват международните съдии. Цяла България стана свидетел на грубото ощетяване на Левски от страна на поръчковия Майк Райли, който имаше задачата да не допусне "сините" до полуфинал. Райли е корумпиран съдия във висшите етажи на УЕФА. Той не ощетява само по-слабите отбори в европейските турнири. Прави същото и в първенството на Англия”, каза Гергинов.

"Престъпление спрямо българското съдийство е да се плащат огромните разходи за пребиваването на чуждестранните рефери у нас, вместо с тези пари да се подпомогнат младите ни рефери", лаконичен бе Александров. Той поясни, че разходите по идването на чужденците са около 15 000 лева.

И тримата гости се обявиха срещу досегашната корупция в съдийските среди, ширеща се по времето на Васил Жечев, и дадоха ясно да се разбере, че тази практика няма да продължава занапред.