Безспорно изненадващата загуба на Левски от Миньор с 0:1 на „Герена" преди няколко седмици допринесе първенството да се завърже до краен предел.

Преди 27 години, през сезон 1984/1985, коравият отбор на Миньор победи Левски насред София при още по-драматичен резултат - 3:2. Но както винаги, когато се разровим в статистиката, освен сухите цифри изскачат още доста интересни факти покрай един мач.

Сегашното управление на БФС е подложено на невероятен натиск и критики. По онова време, когато настоящия президент на футболната централа Борислав Михайлов пази на вратата на Левски, футболният съюз сътворява невероятна глупост. Взима се решение на мачовете, които завършват 0:0 да не се присъжда точка и на двата отбора. Така щял да се стимулира резултатният футбол. По онова време за победа се дават по две точки,а за равенство една.

Още в първия кръг на „Стадиона на мира" в Перник пред 20 000 зрители отборите на Миньор и Левски „изгарят" без точки, като завършват 0:0 в един изключително оспорван мач. В края на срещата съдията Величко Цончев при спорна ситуация отменя гол за Левски. В дебюта на шампионата  още два отбора  остават без точки. Берое и Етър също правят нулево реми.

В последствие тимовете се изхитряват и изнамират тактика срещу убийственото нулево реми. Най-напред домакините пускат гостуващия отбор да отбележи гол, за да може гостите да бъдат сигурни, че няма да бъдат прецакани. След това великодушно гостите пускат попадение в своята врата и доста често срещите завършват при резултат 1:1. Това става след 80-ата минута когато единия или другия отбор вижда, че не може да отбележи попадение. Разбира се има и срещи, които продължават да завършват при убийственото 0:0. Но те са малко.

На 23 февруари 1985 година на стадиона в квартал Подуене в 16-ия кръг от пролетния дял на шампионата Левски приема Миньор пред едва 4 000 зрители. Доста от тях са от Перник. Дори феновете на „сините" не си представят, че мачът може да завърши по-друг начин, освен с изразителна победа за Левски. В хода на двубоя привържениците на „сините" започват да мечтаят за реми. А накрая са бесни от загубата.

Първата част на този двубой ръководен от съдията Христо Младенов завършва без гол. Второто полувреме перничани нанасят мълниеносен удар. В 48-ата и 62-ата минути Ангел Славов вкарва два гола за 2:0 за гостите. Само четири минути по-късно реферът отсъжда дузпа, която Наско Сираков превръща в гол. В 78-ата минута Петър Петров изравнява. Когато мачът клони към боево реми, в 84-ата минута колоритният Верчо Митов отбелязва трети гол във вратата на Боби Михайлов.

Това не е нищо. В следващия 17-и кръг, другият новак в групата освен Миньор, отборът на плевенския Спартак, също побеждава Левски. Мачът се играе в Плевен на култовия стадион „Слави Алексиев", пред нормалната бройка за онова време от 30 000 зрители. За плевенчани бележат Петков в 8-ата минута и Пламен Гетов в 46-ата минута. За „сините" намалява Наско Сираков от дузпа в 60-ата минута. До края на мача Спартак удържа победата. На вратата на плевенчани в този двубой пази Вени Николов, който е баща на преминалия през Литекс защитник Пламен Николов. В момента бранителят се подвизава в Том (Томск). Двубоят между Спартак (Плевен) и Левски се ръководи от Ахмед Яшаров-Мечо. По онова време арбитърът носи името Аспарух Ясенов.

Независимо от загубите, Левски успява да стане шампион. В двата мача с ЦСКА постига победи. През есента с 1:0, а през пролетта с 3:1.

Драмата на шампионатния сезон настъпва в самия край. Преди последния кръг Левски вече е шампион. На 19 юни 1985 година се  играе  финалът за Купата на България между ЦСКА и Левски, ръководен от Ахмед Яшаров - Мечо. "Армейците" печелят с 2:1, след като водят с 2:0.

По време на мача част от играчите на Левски, изнервени от негативния за тях развой на срещата, предизвикват футболисти на ЦСКА и на терена се водят истински битки. Тогавашната власт заклеймява действията като „лишени от социалистически морал". След срещата от най-високо ниво е наредено двата отбора да се разтурят и да бъдат преименувани. ЦСКА става Средец, а Левски Витоша. Наказани за различен период, от една година до изхвърляне от футбола, са играчи на двата отбора. В последствие са върнати на терена.

На ЦСКА е отнета Купата на България, а на Левски шампионата. В последствие и двете отличия на „червени" и „сини" са върнати и признати.

Какво става в шампионата? Първоначално се взима решение срещите на ЦСКА и Левски от първенството да бъдат анулирани. В такъв случай служебен шампион  трябва да стане Локомотив (Сф). Но във високите етажи на БФС командва Иван Шпатов, който е от Пловдив. В крайна сметка е решено ЦСКА и Левски да бъдат извадени от „А" група, но резултатите с другите отбори до 29-ия кръг включително да бъдат признати. Единствено за срещите на „червени" и „сини" от последния 30-и кръг се присъждат служебни загуби на двата отбора. По този начин първи става Ботев (Пд) носещ тогава името Тракия. Футболният фолклор веднага ражда поредния бисер като се разпространява, че тимът е станал шпатион.

Покрай новата наредба става разместване и в долните етажи на таблицата. Така по програма в последния кръг ЦСКА губи с 0:3 служебно от Дунав, а на Берое, който е домакин на Левски, се присъжда служебна победа с 3:0.

Без ЦСКА и Левски класирането остава с 14 отбора. Интересно е, че от 8-о място до 12-о отборите са с по 26 точки. Отпадат Миньор с 25 точки който е на 13-о място, и последният Черноморец с 21 точки.

Тъй като до последно нищо не се знае Миньор играе у дома спокоен мач с Локо (Сф) в последния кръг и губи с 0:1. Голът за гостите е отбелязан от сегашния треньор на перничани Стойчо Стоев.

В Плевен Спартак побеждава Ботев (Пд), които още си нямат представа, че ще са първи, със зрелищното 4:3. Хеттрик за домакините отбелязва Пламен Гетов, който става голмайстор на „А" група с 26 гола.

В крайна сметка изпада Миньор с 25 точки. Но Берое, който има 26 точки взима служебна победа. Наистина старозагорци имат много по-добра голова разлика от перничани. Но ако в последния кръг мачът срещу Левски се бе играл, и „сините" бяха победили, то тогава Берое можеше да остане с 24 точки и да изпадне.

И през сезон 1985/1986 Берое можеше да играе в „Б" група...вместо да стане шампион на България.