Държавите от региона на Андите спечелиха борбата срещу Световната футболна централа (ФИФА), която вдигна границата за официални мачове на 3000 метра над морското равнище днес.

Миналия месец ФИФА реши, че мачовете, които се провеждат над 2500 метра над морското равнище са опасни за здравето. Засегнатите четири страни- Боливия, Еквадор, Перу и Колумбия, инициираха протест, който беше представен от регионалната конфедерация (КОНМЕБОЛ).

Така Колумбия ще продължи да играе мачовете си в Богота, но не и Боливия, чиято столица Ла Пас е на 3600 метра над морското равнище. Решението е в полза на Кито, като столицата на Еквадор е на 2800 метра, а Богота- главният град на Колумбия е на 2600.

"Ние разговаряхме с нашите експерти, както и с хората от медицинската комисия и решихме да дадем този толеранс към някои държави. Разгоряха се много дискусии по този въпрос, включително беше намесена и политиката, но смятам, че решението сега трябва да удовлетворява всички страни", коментира на пресконференция шефът на ФИФА Сеп Блатер.