През седмицата на 84-годишна възраст ни напусна съдийската легенда Гочо Русев. Редакцията на „Топспорт" изказва съболезнования на семейството му. В рубриката „Архивите са живи" ще подсетим за любопитни факти от неговата богата състезателна и съдийска кариера. Благодарим много на неговата съпруга Мария Димитрова Спасова, по съпруг Русева. Кака Мими, както всички близки на бате Гочо  познават тази слънчева жена, ни предостави личен албум със снимки, отразяващи върхови моменти във футболното съдийство на нейния съпруг.

Гочо Русев е роден на 13 май 1924 година в Севлиево. Играе в местния Раковски),а после за Хаджиславчев (Павликени), Пирин (Сухиндол) и Левски (Самоков). През 1946 година столичният гранд Левски го взимат от самоковския тим. Със „сините" става шампион и носител на държавната купа. Повикан е в „Б" националния тим на България. През 1948-а година преминава в Академик (Сф), след като е приет за студент. След като завършва ВИФ (сега НСА), преминава в ЦСКА. С „армейците" Гочо Русев постига още един дубъл, като взима титла и купа през 1951 година. След това преминава в Черно море. Там треньор му е известния треньор Иван Моканов. Спецът го преквалифицира  в централен защитник, а после - в помощник-треньор. Русев играе до 1955 година и се отказва заради контузии. Това е повод да се ориентира към съдийството. Ръководи 141 мача в „А" РФГ в периода от 1963 до 1974 година. Става международен съдия. Носител е на Златната значка на ФИФА.

През 1970 година свири реванша от четвъртфиналите за КНК между английския Манчестър Сити и португалския Академика (Коимбра). „Небесно сините" бият след продължения с 1:0 по пътя си към спечелването на трофея.

През 1973-а - на 14 юни в Торино свири контрола между Италия и Англия, като капитани на двата отбора са знаменитостите Джачинто Факети и Робърт (Боби) Мур. „Адзурите" бият 2:0. След това Гочо Русев е дългогодишен заместник-председател на републиканската съдийска комисия, делегат и секретар на БФС.

Бате Гочо бе винаги усмихнат, готов да разказва всевъзможни анекдоти и смешни случки. Всеки български съдия мечтае да свири вечното дерби. Гочо Русев има три мача между ЦСКА и Левски, кой от кой по запомнящ се. Единият е четвъртфинал за Купата на Съветската армия, а другите два за първенство. Най-драматичния от всички е вторият му мач (първи негов шампионатен двубой), който се играе на 24 март 1973 година. Пред 55 000 зрители двата отбора започват да се атакуват без никакви предварителни тактически проучвания. След шут на Меци Веселинов всички вече виждат топката в мрежата, но Стоян Йорданов блестящо избива. През второто полувреме се разиграва истинската драма. В 59-ата минута обичайният голмайстор в мачовете срещу Левски Димитър Марашлиев плъзга с диагонален удар топката покрай Стайков за 1:0 за ЦСКА. Гошо Цветков-Цупето от Левски стреля с глава в напречната греда. В 88-ата минута  на корнера откъм сектор Б и В „сините" изпълняват корнер и Панов в мелето със задна ножица бележи за 1:1. Но това не е нищо. Бате Гочо Русев с усмивка разказваше как левскарите поискали две минути продължение.

Жеков се шегува по този случай, като добавя: "Помислих, че искат втори гол и реших да го вкарам." Речено - сторено. Топката е пусната в центъра късо вдясно от Стефан Михайлов към деветката на ЦСКА. Следва топовен удар към вратата на сектор „Г" в горния десен ъгъл на Стайков и страхотният снаряд влетява в неговата мрежа за 2:1. Повечето левскари, които са излезли от стадиона след 1:1, едва на сутринта от вестниците разбират, че „сините" са загубили мача. Генерал Добри Джуров също се тюхка, че не е видял победния гол на Жеков, защото бесен напуснал ложата след изравняването на Панов. Треньори на двата отбора в този епичен мач са Манол Манолов-Симулията на ЦСКА и Димитър Дойчинов на Левски.

Вторият мач за първенство, който Гочо Русев свири, е двубоят на 24 април 1974 година. Тогава наставник на „сините" отново е Митко Дойчинов, а на ЦСКА е Кольо Ковачев-Тулата. Над 60 000 зрители присъстват на стадиона. В 34-ата минута юношата на ЦСКА повратливия Данчо Христов с прякор Маймуната надскача в единоборство Добромир Жечев и с отсечен шут с глава забива топката във вратата откъм сектор „Г" за 1:0 за ЦСКА. През второто полувреме „сините" натискат и след удар на Панов и рикошет топката влиза в мрежата на Мони Симеонов. По това време страж на „червените" е легендарния вратар на Славия. Той е под наем в ЦСКА, защото след двата мача за КЕШ през есента, в които „армейците" елиминират трикратния европейски първенец Аякс, са контузени титулярите Стоян Йорданов и Йордан Филипов. В края на мача Левски има възможност да победи, но шут на Панов под гредата е отбит от Симеонов в корнер. След това Панов изтичва и поздравява вратаря. В тази среща съдията Гочо Русев проявява творчество и допуска по-свободна игра. За първи път на пистата избухват бомбички, което след това ще се превърне в традиция.

Със сигурност четвъртфиналът за Купата на Съветската армия, игран на 14 април 1971 година, е уникален в кариерата на Гочо Русев. В тази среща са изпълнени 19 дузпи. Едната отбелязва Паро Никодимов в редовното време, което завършва 2:2. Всъщност с нея той открива резултата. Впоследствие Цветан Веселинов обръща на 2:1 и в 88-ата минута Жеков прави 2:2. Преди това при 2:1 за „сините" Цветков и Митков улучват гредите. В този мач не играе Аспарухов, защото лекува травма.
След това двата отбора бият първо по пет дузпи, после по три и накрая по една. В този мач се потвърждава максимата, че големите играчи изпускат дузпи - Жеков бие високо над гредата, а Бисер Михайлов спасява наказателните удари, бити от Митата Якимов и Жоро Денев. Накрая Бисер спасява и шута на колегата си Стоян Йорданов. При последните изпълнения от бялата точка Васил Митков-Шопа вкарва, а Паро Никодимов не може да преодолее героя в тази среща Бисер Михайлов.

Мачът се играе при проливен дъжд. Тази среща завършва по интересен начин. Съгласно Международния комитет по правилата след равенството в редовното време трябва да се изиграят две продължения по 15 минути и чак тогава, ако няма победител, да се стигне до дузпи. Но седмица преди мача тогавашната футболна федерация в България елиминира това решение в своята Наредба за първенствата и турнирите и се пристъпва веднага по шутовете от бялата точка. Тази практика е широко разпространена и днес в Южна Америка.

Така Гочо Русев ръководи три драматични вечни дербита, в които има от всичко. По една победа за ЦСКА и Левски, едно реми, много дузпи, бомбички. Все емоционални двубои, които отразяват напълно жизнерадостния легендарен Бате Гочо.