На 17 април в Мюнхен и на 25 април в Мадрид Байерн и Реал ще определят единия финалист в Шампионската лига за 2012 година. Двата европейски колоса са се срещали само в турнира на КЕШ който после се преименува на Шампионска лига. От 18 мача Байерн има 10 победи срещу 6 загуби от Реал, и на два  пъти срещите са завършвали реми. Головата разлика е 30:23 в полза на Байерн.

Ще се върнем към два епични полуфинала между германския и испанския гранд през 1987 година.

Първият мач се играе на тогавашния „Олимпиащадион" в Мюнхен пред 75 000 зрители. Като единици германския отбор съвсем не превъзхожда Кралския клуб. Все пак двама футболисти се открояват в баварския тим. На вратата пази белгийския национал Жан-Мари Пфаф. В средата на терена е Лотар Матеус, който по онова време е в страхотна форма. В тима играе също стабилния Андреас Бреме. В състава личи и Михаел Румениге. И все пак по-малкия брат на митологичния Карл-Хайнц няма неговата класа.

В испанския тим Буио не е лош вратар, но няма класата на Пфаф. В отбранителния вал са безкомпромисните Камачо и Гордильо които играят много над ръба на позволеното. За сметка на това в атака около „ястреба" Ел Буитре - Емилио Бутрагеньо са Мичел, Санчис и все още показващия силни игри Сантиляна.

Мачът започва с типичен баварски щурм като до 36-ата минута резултатът вече е 3:0 за Байерн след голове на Аугенталер, Матеус от дузпа и Волфарт. Все пак в края на полувремето  Бутрагеньо прави опит да върне Реал в мача, както е модерно да се казва днес. В началото на второто полувреме обаче отново Матеус отбелязва от дузпа за игра на испански защитник с ръка и фиксира убийственото 4:1. Трябва да се отбележи, че Реал остава с двама души по-малко на терена след като съдията Робърт Валънтайн гони от игра Хуанито и Мино.

На реванша на „Бернабеу" присъстват 103 000 зрители, които се надяват да стане чудото и Реал да отстрани Байерн. По средата на първото полувреме подложения на натиск отбор на баварците не издържа и Клаус Аугенталер си вкарва автогол. Но след това, както винаги става, германците си връщат хладния разум и не допускат гол. Независимо, че в състава на мадридистите са голмайсторът на отбора Уго Санчес и Мартин Васкес.

Така на 27 май 1987 година на „Пратерщадион" във Виена Байерн ръководен от треньора Удо Латек среща на финал за КЕШ  нашумелия португалски тим на Порто воден от талантливия наставник Артур Жорже. Пред 62 000 зрители и белгийския съдия Алексис Поне двата отбора правят оспорван мач. Кьогъл открива резултата в 25-ата минута. Мачът тече в полза на Байерн въпреки, че Порто показва по-красива игра. Така идва един легендарен момент в турнира за Купата на европейските шампиони. В 78-ата минута алжирския национал Раба Маджер буквално се гаври с баварския тим. Вместо да отбележи обикновен гол, той се извръща с гръб към вратата на Байерн и пуска топката с петичка за 1:1. Докато играчите на Байерн са шашардисани, две минути по-късно Жуари фиксира крайното 2:1 за Порто и така „драконите" печелят своята първа Купа на европейски шампиони.

Голмайстор на турнира със седем гола става играчът на Цървена звезда Борислав- Боро Цветкович.

Любопитно е да се види как стигат до финала във Виена Байерн и Порто.

Първият съперник на Порто в турнира е Рабат Аякс от Малта. Португалците разбиват малтийския тим с 9:0 и после печелят пак с 1:0. В следващия етап Порто среща чехословашкия Витковице като губи първия мач като гост в Острава с 0:1 и побеждава у дома на тогавашния си стадион „Даш Анташ" с 3:0. На четвъртфинал Порто преодолява Брьондби след 1:1 в Дания и 1:0 в Порто. На полуфинала Порто на два пъти побеждава силния тим на Динамо(Киев) с по 2:1. Тук трябва да отбележим,че киевския тим стига до полуфинал като първоначално преминава през нашия шампион Берое. В Стара Загора мачът завършва 1:1. В 50-ата минута Михайличенко открива за гостите, а в 89-ата минута Стоян Бончев изравнява за домакините от дузпа. В Киев Динамо побеждава Берое с 2:0.

Пътят на Байерн до финала започва срещу ПСВ. В Айндховен германците печелят с 2:0, а в Мюнхен се задоволяват с нулево реми. Следващия съперник на баварците са комшиите от Аустрия(Виена). Като домакин Байерн печели с 2:0 и във Виена прави 1:1. На четвъртфинал Байерн разгромява в първия мач на „Олимпиащадион" Андерлехт с 5:0 и в Брюксел завършва 2:2.

Много любопитен е пътят на Реал до полуфинала. Първият съперник е уж непретенциозния Йънг Бойс. В Берн Реал подценява мача и швейцарците побеждават с 1:0. След това на „Бернабеу" Реал побеждава категорично с 5:0.

На осминафинала жребият противопоставя Реал на италианския гранд Ювентус. Мачът е много оспорван и в първият мач в Мадрид домакините едва побеждават с 1:0 след гол на Емилио Бутрагеньо в 21-ата минута. На реванша в Торино Юве успява да върне същия резултат като побеждава също с 1:0 с гол на Антонио Кабрини отбелязан още в 9-ата минута. Стига се до продължения и дузпи. Реал печели с 3:1. За Ювентус вкарва единствено Виньола. Любопитно е ,че за Реал изпуска опитния Уго Санчес. Три пъти бележат обаче Бутрагеньо, Валдано и Хуанито.

Така отборът на Реал воден от Лео Беенхакер стига до  изключително драматичния четвъртфинал срещу стабилния тим на Цървена звезда, воден от треньора Велибор Васович.

В първия мач на „Мала Маракана" пред 100 000 зрители Звезда прави исторически мач срещу мадридския колос. В отбора на звездашите вече се подвизава безспорния талант Драган Стойкович-Пикси. Още в 7-ата минута капитанът Божко Джуровски открива резултата в полза на домакините. В 12-ата минута Дурович и в 39-ата минута Боро Цветкович докарват „Делие" до транс - 3:0 срещу Реал(Мадрид). В 66-ата минута дипломираният зъболекар Уго Санчес намалява на 3:1. В 84-ата минута английския съдия  Кийт Хакет дава дузпа за домакините която Милан Янкович отбелязва и резултата става 4:1. Три минути по-късно арбитърът от Острова свири дузпа в полза на гостите и Уго Санчес е точен за 4:2.

В Мадрид отборът на Реал е извадил поуки от адската атмосфера в Белград и печели академично с 2:0 след голове на Бутрагеньо в 17-ата минута и Санчис в 64-ата минута.

В последствие Реал стига до мачовете с Байерн, за които вече стана въпрос. А после Байерн загуби финала от Порто който винаги ще се помни с „петата на Маджер".

Полуфинал КЕШ

8 април 1987 г.

Байерн - Реал(М) 4:1

1:0 Аугенталер(11), 2:0 Матеус(30-д), 3:0 Волфарт(36), 3:1 Бутрагеньо(45), 4:1 Матеус(52-д)

Байерн: Пфаф, Аугенталер, Нахтвай, Едер, Пфлюглер, Бреме, Матеус, Дьорфнер, М.Румениге(69-Лунде), Д.Хьонес, Волфарт

Реал(М): Буио, Гайего, Чендо, Мино, Камачо, Хуанито, Мичел, Санчис, Гордильо, Бутрагеньо(90-Пардеса), Сантиляна(74-Солана)

Червени картони: Хуанито(Р), Мино(Р)

„Олимпиащадион" - 75 000 зрители

Съдия: Робърт  Валънтайн (Шотландия)

 

Полуфинал, реванш КЕШ,

22.04 1987

Реал(М) - Байерн 1:0

1:0 Аугенталер(27-авт)

Реал(М): Буио, Гайего, Чендо, Санчис, Камачо, Мичел, Бутрагеньо, Васкес(67-Пардеса), Гордильо, Санчес, Сантиляна

Байерн: Пфаф, Аугенталер, Нахтвай, Едер, Пфлюглер, Винкелхофер, Бреме, Кьогъл, Волфарт, Д.Хьонес, Лунде

Червен картон: Аугенталер(Б)

Стадион: "Сантиаго Бернабеу" - 103 000 зрители