Световните шампиони по фигурно пързаляне при танцовите двойки Албена Денкова и Максим Стависки спечели анкетата за Спортист на годината на България.

Танцовата двойка събра най-много гласове в допитването до спортните журналисти и взе 30 000 лева от наградния фонд, осигурен от организатора на проявата "Нове АД Холдинг".

"За нас това е голямо признание. Ние също ще подкрепим българските медици като във всички състезания до края на сезона ще носим отличителен знак на екипите си. ", бяха първите думи на Албена Денкова.

Световните шампиони ще излязат с ленти още на Европейското първенство във Великобритания през януари. Днес и утре ще бъдат организирани срещи на двамата и други елитни спортисти за инициирани на общи действия за подкрепа на българските медици

"Много сме трогнати от признанието. За пръв път фигурното пързаляне печели тази награда. Благодарим за всички, ще продължим да ви радваме", каза от трибуната Максим Стависки.

Световните шампиони след няколко дни ще отпътуват за Москва. Те ще прекарат Нова година в Германия, където ще участват в галаспектакъл, а след това заминават за САЩ, където продължават подготовката си за европейското и световно първенство.

През последните дни в България бяха открити много ледени пързалки, което се дължи на Денкова и Стависки, които популяризират спорта в нашата страна със своите успехи.

"Радвам се, че вече се направиха много пързалки. Благодаря на Бойко Борисов за подкрепата. Този успех, който постигнахме, не е само за нас, а за цяла България", заяви Денкова, която вече е председател на БФКънки.

"След световното първенство през март ще прекратим кариерата си. Трябва малко да си починем. Албена има работа във федерацията, а аз ще се занимавам с нашия клуб", каза Максим Стависки.

"И световната титла и тази награда са много важни за нас. През март получихме признание от съдиите, а сега и от журналистите в България. Тази награда е връх, към който всеки се стреми", добави Албена Денкова.

"Ние постигнахме един вид пробив в спорт, който няма традиции в България. Ние проявихме упоритост и затова постигнахме тези успехи", каза още Максим Стависки.

Двамата заявиха пред представителите на медиите, че не са очаквали да станат победители в тази анкета.

"Най-трудният момент за нас през тази година бе моментът, в който мислехме дали да продължим кариерата си или не. Освен това 5-то място на олимпийските игри бе голямо разочарование за нас. Ние отидохме с други амбиции, готвихме се за медал, а останахме пети", заяви Денкова.