Всеизвестната максима гласи, че за да бъдеш вратар, трябва да си малко луд. Колкото и да бъде неглижиран, този пост винаги е давал поле за изява на велики футболисти, оставили дълбока диря в историята.

В модерните времена, когато Мануел Нойер играе като "метач", а Де Хеа и Тибо Куртоа изумяват с изключителни намеси смятам, че е напълно логично да се върнем към времената на българския футболен романтизъм и да отдадем заслуженото на българската вратарска школа. Topsport.bg припомня за седмина от най-култовите наши голкипъри за последните 20 години, които оставиха незабравим отпечатък върху изключителното шоу, наречено "А" група.

1. Гошо, покажи мустака!

Започваме с добре познат герой. Култовият Георги Петков. Едва ли има футболен запалянко, който да остане безразличен към щуротиите на пазарджиклията. Вратарят е спечелил всичко възможно по родните терени, а също така стана част от "синята" приказка, играейки четвъртфинал за Купата на УЕФА и в груповата фаза на Шампионската лига.

Георги има и 18 мача за националния отбор, където ще бъде запомнен само с етикета лепнат му от Димитър Пенев - "Жоро вратарчето".

 width=

Петков е изключително емоционална натура. Командори сериозно отбраната пред него, като често включва в арсенала си и доста пиперливи псувни. Истински театрал. Обича да лежи по терена, когато е нужно да бъде забавено времето. Готов е да нашамари всеки един футболист на съперника, а когато става дума за репликиране на главния съдия, той просто няма равен.

Гошо е известен с пословичната си вражда с феновете на ЦСКА. "Армейците" му лепнаха прякора "Урсула", от който Петков просто полудява. Вратарят пък им е отвръщал с множество неприлични жестове, псувни и сексуални закани.