Тайбе Юсеин загуби схватката за титлата на Световното първенство по борба в Казахстан.

Националката ни не успя да защити своя златен медал от миналата година, след като отстъпи пред Аисулу Тинибекова във финала на надпреварата.

Снимка 443845

Източник: БФБ

Първата част завърши при резултат 2:1 в полза на състезателката от Киргизстан. Тя получи предупреждение за липса на активност и даде един пункт, но след това мина зад гърба на Юсеин и взе две точки.

Снимка 443846

Източник: БФБ

Втората част приключи при резултат 3:5, а в последните мигове на схватката, за части от секундата и двете рамена на Юсеин бяха опрени за секунда в тепиха.

След това обаче тя се завъртя и не позволи да бъде туширана.

Снимка 443844

Източник: БФБ

Тайбе опита две неуспешни атаки, като малко преди края на битката резултатът бе равен - 3:3, с последна взета точка именно от националката ни.

Успехът и златният медал обаче бяха за представителката на Киргизстан.

Снимка 443842

Източник: БФБ

Киргизстанката е първата жена от своята родина, която е участвала за страната си на Олимпийски игри.

Снимка 443608

Източник: Twitter

Тинибекова е на 26 години, като е родена в Бишкек. Започва да се занимава с борба сравнително късно - на 15-годишна възраст. Само 4 години по-късно тя вече е първият участник от Киргизстан при дамите, класирал се на Олимпиада в историята. През 2018 година печели Азиатските игри в Джакарта, а през настоящата година триумфира в шампионата на Азия. Тя има и още две титли от надпреварата. През 2017 година печели и златен медал от Златните Гран при серии.

Снимка 443609

Източник: Twitter

На Световни първенства върховото ѝ постижение до момента бе бронзов медал от шампионата в Париж през 2017 г. Тогава обаче тя все още се състезава в категория до 58 кг.

Снимка 443572

Източник: БФБ

Най-сериозно внимание на това първенство Тайбе Юсеин привлече с изявата си в полуфиналите на надпреварата, където победи унгарката Мариана Састин с 10:0 точки... за 40 секунди.

По всяка вероятност няма друго подобно постижение на полуфинална фаза от Световните първенства в историята.

Тайбе Юсеин с победа за 40 секунди в полуфинала си на Световното първенство!

Тайбе Юсеин с победа за 40 секунди в полуфинала си на Световното първенство!

Шампионката ни вече си осигури квота за Олимпиадата

Преди това Тайбе и на практика осигури първата квота за българската борба за Олимпийските игри в Токио догодина, след като се справи с представителката на Швеция Йохансон на 1/4-финалите, след като се наложи с 10:5 точки.

Снимка 443578

Източник: БФБ

На 1/4-финалите Тайбе победи шведката Йохансон с 10:5, което означаваше две важни неща - че Тайбе ще играе на полуфинал, а също така и че България печели квота в категория до 62 кг за Олимпийските игри в Токио.

Тайбе Юсеин с квота за Олимпийските игри в Токио!

Тайбе Юсеин с квота за Олимпийските игри в Токио!

Действащата световна шампионка на полуфинал в Казахстан

В предишната фаза Тайбе се справи с европейската вицешампионка от тази година Криста Инце. Националката ни тушира опонентката си при резултат 6:1, след като направи така, че Инце да няма как да се измъкне, на границата на тепиха.

Първата част от срещата беше напрегната, най-вече поради това, че румънската боркиня бавеше схватката и се опитваше всячески да спре устрема на Юсеин. Въпреки това българката поведе в резултата с 2:0 точки и задържа преднината си, след пасивност на Инце. След това Криста все пак записа една точка в актива си, избутвайки Юсеин от пределите на тепиха.

Снимка 443567

Източник: БФБ

Последва обаче мощна акция на Тайбе Юсеин през втората част от сблъсъка, тя взе добре разконцентрираната Инце, натрупа още 4 пункта в актива си, след това завъртя съперничката си по гръб и не позволи тя да се измъкне, опирайки двете ѝ рамена в тепиха.

Тайбе Юсеин: Надявам се да покажа най-доброто от себе си на предстоящите състезания

Тайбе Юсеин: Надявам се да покажа най-доброто от себе си на предстоящите състезания

"Физически се чувствам добре, здрава съм"

Преди срещата си с Инце, Юсеин надви шампионката на Азия Хиаоджуан Луо в категория до 62 кг. с 10:0 за две минути и две секунди, като не срещна абсолютно никаква съпротива от своята опонентка.

Тайбе Юсеин с мощен старт на Мондиала по борба!

Тайбе Юсеин с мощен старт на Мондиала по борба!

Две минути и две секунди бяха достатъчни на шампионката ни