Има огромна вероятност Станка Златева вече да е изиграла последната схватка на тепиха. 5-кратната световна шампионка по борба има проблеми с контузия на прешлените в областта на кръста. Заради травмата тя пропусна първенството на планетата. Състезанието беше и олимпийска квалификация.

Златева още не е наясно дали ще участва на олимпийските квалификаци

Само преди месец суперзвездата дебютира като наставник. Тя беше част от треньорския щаб на националния отбор за кадетки на Евро 2015. Последният турнир на Златева беше Европейските олимпийски игри в Баку. Тогава тя беше туширана от Ясемин Адар (Тур) за минута и половина.

"След Европейските игри в Баку разбрах, че Станка няма да участва на световното първенство - разказа националният селекционер Серафим Бързаков. - Не съм разговарял с нея. Може и да се завърне за останалите три квалификационни турнира, но лично аз не знам нищо."

Златева има разрешение да се готви при своя личен треньор Симеон Щерев. Специалистът води представителния тим на Азербайджан.

Серафим Бързаков остана много доволен от представянето на своите момичета на световното първенство в Лас Вегас. Дженан Манолова (60 кг) и Евелина Николова (55 кг) спечелиха бронзови медали. Отличие със същия цвят завоюва и Тайбе Юсейн, а освен това тя взе и олимпийска квота.

"Представихме се добре - горд е Серафим Бързаков. - Хубаво е, че момичетата искаха победата. Учим ги на ключови хватки, които могат да обърнат дадена среща. Има още доста работа. Момичетата не трябва да се радват на третото място, а да се борят за първото. Разчитах, че Тайбе ще стане шампионка, но тя се отпусна, когато завоюва квота. Тя има качества. Радостен съм, че вече надвиваме китайки и японки, които са водещи състезателки. Имахме реални шансове да завоюваме още две квоти, но малко не ни стигна."