Станка Златева стигна финалите на европейското по борба след близо 2-годишно отсъствие от тепиха.

Петкратната световна и европейска шампионка стартира с туш срещу румънката Деница Макови при 75-килограмовите на първентвото във Вантаа (Финландия).

На полуфиналите националката надделя и над украинката Бурмистрова с 3:1, а за титлата в следобедния сеанс ще спори с беларускинята Василиса Марзалюк, пета от олимпиадата Лондон 2012, трето от световното и европейското съответно през 2012-а и 2013-а.

Преди това Марзалюк отстрани Екатерина Букина от Русия с технически туш - 10:0.

Още двама наши ще се борят днес за медалите в свободната борба. Джанан Манолова (63 кг) и дебютантът при мъжете Мирослав Киров (70 кг).

Джанан, втора на световното за девойки през 2013-а, стартира с туш срещу германката Надине Вейног, а след това срази и гъркинята Агоро Папавасилиу с 3:0. На полуфинала Манолова отстъпи пред Мария Мамашук (Беларус) с 2:6. Така за бронза в следобедния сеанс националката излизе срещу шведката Катерина Йохансон.

Младият Киров стартира с технически туш срещу Ефендиев (Сърбия) - 9:0, а после загуби инфарктно от арменеца Григорян - 7:7, който го изтегли в репешажите за бронза. Там Мирослав се наложи над французина Кристоф Клавер с 6:0, а за бронза ще спори с румънеца Адриан Моисе.

Следобедният сеанс започва от 18 часа.