Носителят на световната купа в сноуборда за 2016-а година Радослав Янков обяви на пресконференцията, че е фокусиран върху силното си представяне на Олимпийските игри в Пекин през февруари догодина.

"Трябваше да направя операция през май месец заради кръста. Затова подготовката ми през лятото беше по-различна. Трябваше да бъда по-внимателен. Съобразявах се с операцията. Това повлия до известна степен и има какво още да градя. Ще използвам първите състезания, за да вляза в състезателна форма. Надявам се да няма болки и да се представя максимално добре", каза 31-годишният Янков. "Всичко беше по-различно - и физическата подготовка, и тренировките на сняг. Не съм на 100 процента, но нещата ще се подобрят в следващия месец и след първите стартове. Фокусът ми е насочен към Олимпийските игри. Цели си поставям, но нямам очаквания. Надявам се да постигна нужната форма, която да ми позволи да влизам редовно в топ 16, да вървя напред с минимални грешки. Надявам се всичко да бъде наред и да имам добър и позитивен сезон", добави той.

Янков, който има три победи и осем подиума в 109 състезания от Световната купа, ще участва на трета Олимпиада в Пекин, като в Пьонг Чанг 2018 записа най-доброто си класиране с 19-о място в паралелния гигантски слалом. "В Пекин ще бъда на трета Олимпиада. В първата в Сочи нямах опит, във втората в Пьончан бях на гребена на вълната, но за съжаление нещата не ми се получиха, а и някъде тогава започнаха проблемите ми с гърба. Сега съм още по-опитен и смирен. В нашия спорт най-добрите резултати идват с времето. Много от конкурентите ми ги постигнаха на по-голяма възраст от моята. Сега съм фокусиран максимално върху тренировките. Надявам се да съм здрав и да няма болки, а опитът само ще помогне", каза той.

Янков планира да участва във всичките 12 старта от програмата на Световната купа по сноуборд в паралелните дисциплини, първите от които са гигантски слалом на 11 декември и слалом на 12 декември в Баное, Русия.

Радослав Янков претърпя операция

Радослав Янков претърпя операция

В Германия