Италианската зимна спортна федерация (ФИСИ) официално поиска отлагане на световното първенство по ски алпийски дисциплини от 2021 за 2022 година. Шампионатът трябва да се проведе в курорта Кортина д'Ампецо.

Президентът на Италианския олимпийски комитет Джовани Малаго каза пред държавната телевизия "Рай" още в края на миналата седмица, че "това би било най-доброто решение", за да се избегне евентуално съкращаване или отменяне на шампионата.

"Съзнаваме, че това би било решение, от което ще загубим, но осъзнаваме, че при такъв сценарий щети биха били най-малки", добави Малаго. Той каза още, че решението за отлагане, което ще бъде представено пред Международната федерация по ски (ФИС), е подкрепено от организационния комитет в Кортина, местните власти в региона Венето и правителството на Италия.

Решение за отменяне или отлагане на първенството може да бъде взето единствено от ФИС. Заради пандемията от COVID-19 през март бяха отменени Финалите на Световната купа, които трябваше да се проведат точно в Кортина. До момента от пандемията в Италия са починали над 30 хиляди души.

По програма световното първенство в Кортина трябва да се проведе от 7 до 21 февруари 2021 година. Евентуалното му изместване за 2022 година ще го остави за март месец, зашото през февруари 2022 година са Олимпийските игри в Пекин. Това пък би довело до отмяна на Финалите на Световната купа през същия този сезон, които трябва да се състоят във френския курорт Куршевел.

Анна Фенингер-Файт сложи край на кариерата си

Анна Фенингер-Файт сложи край на кариерата си

Австрийката е олимпийска и световна шампионка, както и носителка на Големия кристален глобус