Волейболният отбор на Словения детронира шампиона Русия в зрелищен мач, игран вчера в Любляна. Домакините се наложиха с 3-1 (25-23, 25-22, 21-25, 25-21) за щастие на повечето от 11-е хиляди зрители в зала "Дворана Център Стожице" в Любляна. Двата отбора играха един срещу друг миналата сряда и тогава Сборная спечели категорично с 3:0.

Чолов: Някой да каже на Соколов как се бие сервис

Чолов: Някой да каже на Соколов как се бие сервис

"Той е много приятно момче, но не може да надъха другите да го следват"

Мачът премина при френетична атмосфера. Публиката и за момент не спря да подкрепя любимците си дори и в началото на третия сет, когато те бяха категорично надиграни. Още от самото начало момчетата на Алберто Джулиани доминираха. Те залагаха на страхотни сервиси и сърцата игра в защита.

Руснаците разчитаха на типичния си стил с много мощни сервиси и атаки. Те така и не успяха да се ориентират след многобройните трудни спасявания на словенците. В началото на третия гейм Сборная намери играта си и за момент разликата достигна до 9 точки. Въпреки невъзможния резултат словенците се съпротивляваха в края и успяха да намалят дистанцията до само три точки за 21-24.

Последната четвърта част протече като първите две. Домакините пласираха страхотни сервиси, блокадата им залагаше повече на омекотявания на топки и последващи почти невъзможни спасявания. В атака домакините много често залагаше на блок аут срещу страховитата стена на руснаците.

Снимка 444172

Източник: cev.lu

Много показателна за играта беше предпоследната точка в мача. Тогава словенсият блок успя леко да отрази руска атака. Топката полетя към трибуните и разпределят Деян Винчич не само, че успя да спаси, но и да вдигне хубаво за точкова атака.

Така Словения за втори път се класира за полуфинал на Евроволей след 2015 година. Тогава в София бяха завоювани сребърни медали. Тимът е вече и в Световната лига и ще бъде един от съперниците на "лъвовете", освен Австралия и Канада, в битката за оцеляване.

Полуфиналният мач с Полша ще бъде в четвъртък от 21:30 часа отново в Любляна. Поляците в момента изглеждаха непобедими, но това можеше да се каже и за руснаците.

Сборная сдаде титлата прекалено рано за класата си. Руснаците така и не повяраваха, че могат да загубят от Словения. През юли за втори път те спечелиха световната "Лига на нациите".

Тине Урнат беше най-резултатен с 13 точки за Словения. Диагоналът Митя Гаспарини остана с 12 точки, но заби 5 аса. Като цяло представянето на словенците беше много равностойно, което даваше възможност на разпределителя.

За руснаците само Виктор Полетаев с 20 точки, Егор Клюка с 19 точки и Дмитрий Волков с 13 точки бяха на нивото си.

Снимка 444171

Източник: cev.lu

Словения: Деян Винчич 3, Митя Гаспарини 12, Тине Урнаут 13, Клемен Чебул 12, Ален Пайенк 9, Ян Кожамерник 8 - Яни Ковачич-либеро (Тончек Щерн 1, Ален Шкет, Сашо Щалекар, Жига Щерн, Грегор Ропрет, Ян Клобучар-либеро) Старши треньор: Алберто Джулиани

Русия: Игор Кобзар, Виктор Полетаев 20, Егор Клюка 19, Дмитрий Волков 13, Артьом Волвич 3, Дмитрий Мусерский 5 - Валентин Голубьов-либеро (Антон Семишев, Иван Яковлев 3, Александър Бутко 3, Максим Михайлов) Старши треньор: Туомас Самелвуо

Снимка 444173

Източник: cev.lu