Полша се присъедини към България и Иран в челото на група "D" на Световното първенство по волейбол. Дружина полска загуби гейм, но нямаше проблеми срещу подмладения по неволя състав на Куба за 3-1 (25-18, 25-19, 21-25, 25-14). Двубоят продължи 1 час и 49 минути.

Класиране в група "D" нa Световното първенство по волейбол 2018

Класиране в група "D" нa Световното първенство по волейбол 2018

Срещите се играят във Варна

Възпитаниците на Витал Хейнен доминираха през целия двубой. Кубинците показваха от време големите си индивидуални заложби, но също така грешаха. Това направи срещата много приятна за гледане със зрелищни отигравания.

Поляците започваха всеки гейм в състав: Артур Жалпук (20 т.), Бартош Курек (14 т.), Пиотр Новаковски (9т.), Михал Кубяк (14 т.), Якуб Кочановски (5 т.) и Фабиан Држизга (1 т). Белгиецът Хейнен постоянно правеше дежерното си шоу независимо от играта на котка с мишка, която се наблюдаваше на площадката. В третия гейм играчите на Дружина полска подцениха съперника. В тази част кубинците вкараха серия от мощни начални удари и смутиха посрещането на съперника. За изненада те успяха да запазят нивото и измълнаха гейма с 25-21.

В последната част момчетата от Карибите водеха в началото, но рухнаха и завършиха с 14 точки. С играта си те дадоха заявка за четвъртото място в битката с Пуерто Рико и Финландия.

Световните шампиони имаха подкрепата на 3,500 свои  сънародниците на трибуните, която ще има своята тежест в решителните мачове.

Снимка 377984

Източник: fivb.org

Кубинците дойдоха в Италия с 12 волейболисти, въпреки че могат да използват 14. Така те свеждат до минимум традиционния "екзодус", който съпътства техните участия на големи турнири. Техният наставник Ернесто Вивес, независимо, че изоставаше в резултата започваше с непроменена шесторка: Марлон Ерера (11 т.), Хавиер Рохас (12 т.), Мигел Суарес (10 т.), Роами Арсе (10 т.), Мигел Кастро (9 т.) и Адриан Аредондо (2 т.).

Така в група "D" е ясно, че ще има две отделни първенства - на силните с участието на България, Полша и Иран и за четвъртото място, за което ще спорят Финландия, Пуерто Рико и Куба.

Снимка 377983

Източник: fivb.org