Президентът на Българската федерация по волейбол Любомир Ганев заяви, че федерацията ще изисква ясна концепция за период от поне 2-3 години при назначаването на всеки треньор на национален отбор при подрастващите.

Той добави, че селекционерът на младежкия национален отбор до 19 години Мартин Стоев е дошъл точно с такъв план, федерацията е изпълнила условията му за подготовка и това е причината тимът да достигне до финала на световното първенство в Иран.

"Поздравявам Мартин и отбора. Но за нас тяхното представяне не беше изненада. Единствен от всички треньори Мартин Стоев дойде при нас с много ясна програма. Направихме всичко, което той поиска. По тази причина се наложи да увеличим четири пъти бюджета за подготовка на националния отбор до 19 години. Той и тийм мениджърът свършиха всичко. За пръв път изпратихме младежки национален отбор за контролни мачове в САЩ. Само билетите до там струваха над 20 000 евро. Но когато треньорите имат точна и ясна програма, ние като федерация ще намерим начин да осигурим нужните средства за подготовка.

Последните 5-6 години не сме играли нито едно първенство с основните си играчи на всички постове. Винаги има някой отсъстващ. Затова взехме решение да започнем плавна подмяна на поколенията в националния отбор. Имахме едни планове, но за съжаление те се объркаха много рано, което повлия на всички в отбора и срина морала им. В Лигата на нациите по волейбол Цветан Соколов трябваше да играе в първите девет мача и да почива в последните три. Той обаче се контузи още в четвъртия и без него пропуснахме възможности да спечелим мачове, които можеше да вземем.

Нека не забравяме, че в крайна сметка играчите са тези, които са на полето и отиграват топките. Когато състезател бърка флот сервис при 24:24, няма как виновен да е треньорът. Затова на тима му трябват лидери, но лидер не се става от днес за утре. Лидерството е във всички аспекти - от играта на терена, през отношението към съотборници, треньори, съдии и до влагането в тренировки. В националния отбор трябва да се играе по убеждение. Ако един треньор работи добре, никой няма да го смени. Един треньор може да мотивира, но може и да разколебае един състезател", завърши Ганев и добави, че е възможно да настъпят промени и в Треньорската комисия, която определи като една от най-важните заедно с тази за Детско-юношески волейбол.

Мартин Стоев: България може отново да се изкачи в световната ранглиста

Мартин Стоев: България може отново да се изкачи в световната ранглиста

"Просто във всеки мач трябва да играят най-добрите"